Lala ve Ara ile Ermenice öğrenmek artık daha renkli

Anadili Ermenice olan çocuklara ve Ermenice bilmeyen küçüklere basit yollarla dilin öğretilmesi hedefleyen uygulamalar bir yenisi daha eklendi: Kouynerou Ashkhar’ (Kuyneru Aşkhar; Renklerin Dünyası) ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Teknolojik materyallerin eğitim alanında kullanılması giderek yaygınlaşıyor. Günümüzde özellikle akıllı tahtalar ve internet üzerinden ödev takibi, okullarda tercih edilen yenilikler arasında. Akıllı telefon ve tablet kullanımının çocuk gelişimindeki yararları ve zararları tartışılırken, çocuklara yönelik eğitici uygulamalar da üretilmeye devam ediyor. 

Bu alandaki son örneklerden biri de Batı Ermenicesini günlük hayatta daha fazla kullanılan bir dil haline getirmeyi amaçlayan ‘Kouynerou Ashkhar’ (Kuyneru Aşkhar; Renklerin Dünyası) adlı uygulama. Beyrut merkezli bir teknoloji firması olan Hamazkayin tarafından hazırlanan uygulamayla, anadili Ermenice olan çocuklara ve Ermenice bilmeyen küçüklere basit yollarla dilin öğretilmesi hedefleniyor. Bir bağış kampanyasıyla gereken desteği topladıktan sonra, Kasım ayında Android ve ios platformlarında yayınlanan ‘Kouynerou Ashkhar’, ücretsiz olarak indirilebilecek.

‘Ermenice kullanılmıyor’

Projenin sözcüsü Arin Kalusdyan, pedagogların çocuklarda teknolojik aletlerin uzun süreli kullanımının bağımlılığa yol açabileceği uyarısında bulunduklarını, ama aynı zamanda çocukların ilgisini çeken gereçlerle eğitim yapılması gerektiğini de savunduklarını belirtiyor. Agos’a konuşan Kalusdyan, bu nedenle çocuklar için yararı olacağını düşündükleri söz konusu mobil uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi. Diasporada yaşayan çocukların büyük çoğunluğunun yabancı okullara gittiğini ve gün içindeki mobil kullanımlarını da yabancı dillerde yaptıklarını söyleyen Kalusdyan, bu nedenle Ermenice bir uygulama hazırlamanın gerekli olduğunu ifade etti.

‘Renklerden başladık’

Uygulamanın pedagoji ayağını üstlenen Talin Yahniyan, üç-dört yaşındaki çocukların, tüm renklerin farklı adları olduğunu bildiklerini belirterek, “Çocukların bu renkleri anadillerinde öğrenmelerinin yararlı olacağını düşünerek, işe renklerden başladık. Ayrıca bu tip uygulamalar çocukların belleklerini güçlendirmede, mantık ve dil yetisinin gelişmesinde olumlu rol oynuyor” dedi. Seslendirmeleri yapan Hera Nacaryan ise, söylenenlerin akılda kalmasını kolaylaştırmak için, Lala ve Ara adlı karakterler yarattıklarını ve bu karakterleri çocuk sesiyle konuştuklarını belirtti. Çocuklar, Lala ve Ara’nın sözleriyle oyunun kurallarını öğrenirken, bir yandan da telaffuzlarını geliştirecek.

Ezber değil eğlence

‘Kuyneru Aşkhar’ın üç yaş üzeri çocuklar hedeflenerek tasarlanan oyunlarında, ağırlıklı tema renkler. Seçilen on rengin her biri için dört farklı oyun sunuluyor. Şekiller boyama, duduk çalma, benzer resimleri eşleştirme gibi, dikkat ve beceri yetilerini geliştirmeyi amaçlayan oyunlarla, çocukların Ermeniceyi dikte şeklinde ezberlemesi yerine, oyunlarla, farkında olmadan öğrenmeleri amaçlanıyor.

Kategoriler

Toplum Gençler

Etiketler

Ermenice çocuk


Yazar Hakkında