Tarihi Kızıl Kilise’nin kapısı kırıldı

Mardin Derik'te bulunan tarihi Surp Kevork Ermeni Kilisesi'nin (Kızıl Kilise) kapısı polisler tarafından kırılarak tahrip edildi.

Mardin Derik'te bulunan ve bölgenin en eski ibadethanelerinden biri olan tarihi Surp Kevork Ermeni Kilisesi (Kızıl Kilise) yaşanan çatışmalarda zarar gördü. 

DİHA’nın görgü tanıklarının ifadeleriyle hazırladığı habere göre, Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi Surp Kevork Ermeni Kilisesi'nin kapıları özel harekat polisleri tarafından kırılarak tahrip edildi.

Surp Kevork Klisesi'nin temizliğini ve bakımını gönüllü olarak 20 yıldır yapan 75 yaşındaki Hatun Cacur, "Yasaklar başlamadan önce hastalanan torunumu Derik Devlet Hastanesi'ne götürdüm. Ancak yasak sonrasında evime geldiğimde evdeki ve kilisedeki bütün eşyalarımız sağa sola dağıtılmıştı. Ayrıca kilisenin büyük kapısı dahil olmak üzere diğer kapıları da kırılmıştı" diye anlattı.

Geçmişi 5. yüzyıla dayanan Surp Kevork Ermeni Kilisesi, “Avrupa’nın Risk Altındaki 7 Kültür Varlığını Koruma Programı”na alınmış, Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu (Europa Nostra) Türkiye ayağı, kilisenin restore edilmesi için destek çağrısı yapmıştı.

 

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında