Demirtaş: “Bizi tankın namlusu ile korkutamazsınız”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bize tankın namlusunu göstererek bizi korkutacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi, Halkaların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi eşbaşkanları, Diyarbakır'da bölgede yaşanan çatışmalara dair açıklama yaptı. DTK binasından düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  “Daha elinizde tek bir çözüm yok planı yok, şehirlere tank sokmuşsunuz, çıkmışsınız yeni anayasadan demokrasiden bahsediyorsunuz” diye konuştu. 

Demirtaş’ın konuşmasının satır başları şöyle:

“Putin'e bir iki gün meydan okuyup daha sonra süt dökmüş kediye dönen Cumhurbaşkanı, Başbakan; Irak'a asker gönderip daha sonra çekmeyeceğim diye dayılanıp daha sonra pısırık pısırık askerlerini çeken Cumhurbaşkanı, Başbakan; İsrail'e one minute diye meydan okuyan daha sonra gece yarısı anlaşma imzalayan Cumhurbaşkanı ve Başbakan sıra Kürt halkına gelince, Cizre'ye gelince mi aslan kesiliyorsunuz? Cizre'de birkaç PKK'liye karşı 6 general, 10 bin askerle operasyon yaparak mı kahramanlık yapıyorsunuz? Bu kadar güçle operasyon yapmak, şehirleri bombalamak, halkın üzerine asker yollayarak aslında ne kadar zavallı olduğunuzu gösteriyorsunuz. ”

İnsanlar korkmuyor sizden

“Bugün operasyon yaptığınız her yerde korku panik, yok bir bayram ve şenlik havası var. İnsanlar halaya durarak bu operasyonları karşılıyor. Çünkü onlar kazanacaklarına başladıklarında o kadar eminler ki. Siz ne yapıyorsunuz, tank sokarak evleri bombalıyorsunuz. TV kanallarınızda cami yaktılar diye yalan haber yapıyorsunuz. Türkiye'nin yarısı size inanıyor olabilir, hırsızlık da yapsanız, çalsanız da çırpsanız da arkanızda durabilir. Ya diğer yarası?”

Çözüm planınız yok kalkmış anayasadan bahsediyorsunuz

“Bir kez daha zulmün tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz. Öyle hendek çukur diyerek küçümseyenler şunu bilsin. O Kenan Evren'in yürüttüğü tanklara karşı direnenler vardı, kim kazandı? Çok şükür o tanklara karşı direnenler var. Erdoğan darbe yaptı diye ona yalakalık mı yapsaydı, eteğine yapışıp çözüm mü dilenseydi? Çok şükür, on binlerce yiğit kahraman bu darbeye karşı direniyor. On binlerce asker gönderiyorsan demek ki orada hendek yok, halk var. Halk her yerde direniyor, direnecek de. Öyle büyük zafer nidalarıyla konuşmayın. Utanç duyulacak bir durumdasınız. Daha elinizde tek bir çözüm yok planı yok, şehirlere tank sokmuşsunuz, çıkmışsınız yeni anayasadan demokrasiden bahsediyorsunuz."

Bizi tankın namlusu ile korkutamazsınız

“Evet, bu zulmünüze karşı insanlarımız sıkıntı yaşıyor, farkındayız. Ama bu zulmü sizin operasyonlarınız yaşatıyor. Camiyi yakan devletin görevlileridir. Bu iş uzun sürmeyecek, zulüm baki olmayacak. Halkımızla birlikte çözüm mekanizmalarını tartışıyoruz, halkımızla bu zulüm bitsin diye direnişi büyüteceğiz. Önümüzdeki hafta sonu Diyarbakır'da DTK'nin genişletilmiş kongresine katılacağız, özyönetimin tartışılması için geniş bir katılım sağlayacağız, önemli kararlar alacağız ve hepsini hayata geçireceğiz. Bize tankın namlusunu göstererek bizi korkutacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bizler ölüm korkusunu çoktan aştık. Ölüm Allah'ın emridir olacaksa onurlu olsun.”

“Büyük temizlik operasyonuymuş, siz kimsiniz ya? Kimi nereden temizliyorsunuz? Siz ancak bu memleketin kanalizasyonlarını temizlersiniz. Bunu da bir yere yazın. AKP'nin darbesi hendeğe çarpmıştır ve tuzla buz olmuştur. Haklıyız kazanacağız. 7'den 70'e el ele vereceğiz, kenetleneceğiz. Faşizm rica ile minnetle geriletilmez. Ancak direnişle geriletilebilir. Yılgınlığa gerek yok, halkımızı bulunduğu her yerde bu onurlu direnişi daha fazla büyütmeye çağırıyoruz.”

“Geri adım atmak bu tarihi döneminin şerefine yakışmaz. Biz kimsenin malını çalmadık, kimsenin hakkını gasp etmedik, biz kendi topraklarımızda özgür ve onurlu bir halk olarak yaşamak istiyoruz, bu da bizim hakkımızdır. Bu direnişi ortaya koyan herkese partim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Hükümetin yaptığı hiçbir şeyin kanunda yeri yoktur. Valiler suç işliyor, sokağa çıkma yasağı ilan edemez. Devletin kendisi polisi, valisi kanundışı davranıyor. Ne yapacak bu halk, savcılara mı şikayet edecekler, savcılar içeride, basına mı anlatacak, gazeteciler içeride. Gençler hendek kazıyormuş. Başka bir yol gösterin, ne yapsınlar, kime şikayet etsinler.”

 “Herkes bu mücadelede yapabileceği yerde katkı sundu. Hiçbir şey yapamıyorsanız dua edin, hiçbir şey yapamıyorsanız yaradana yalvarın, hiç değilse direnenlerin yanındaydım diye tarihe not düşün."

Fotoğraf: Okan Özer/AA

Kategoriler

Güncel