Şırnak'ta sokağa çıkma yasağı protestosuna biber gazlı saldırı

Cizre ve Silopi’de 14 Aralık’tan beri devam eden sokağa çıkma yasağını protesto eden halka polis yine müdahale etti.

Şırnak'ta HDP milletvekilleri öncülüğündeki grup, sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre ve Silopi ilçesine doğru yürümek istedi. Polis yürüyüşe biber gazı ile müdahale etti.

Radikal’de yer alan habere göre,  HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Van Milletvekili Lezgin Botan, Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadirhan ile HDP ve DBP öncülüğünde kalabalık bir grup Cizre ile Silopi ilçesinde devam eden sokağa çıkma yasağını protesto etmek için bu sabahın erken saatlerinde HDP ve DBP il binası önünde toplandı.

Toplanan grup yürüyerek Tekser Lojmanları güzergahından, çevre yoluna indi. Yürüyüş sırasında, sık sık, "Cizre, Silopi halkı yalnız değildir", "Yaşasın Cizre ve Silopi direnişi" sloganları atan grubun çevre yolunda yürüyüşüne polis izin vermedi, ardından biber gazı ile müdahale etti. 

Yürüyüş nedeniyle Şırnak'ta fırın ve eczaneler dışında esnaf kepenk açmazken, öğrencilerin büyük bölümü de okula gitmedi. Şehir içi ulaşımı sağlayan araçların sürücüleri de kontak kapatırken, belediye ekipleri de çöpleri toplamadı.

Cizre ve Silopi'de sokağa çıkma yasağı 14 Aralık'ta ilan edilmişti.

'Mahalleyi boşaltın' anonsu 

Evrensel Gazetesi’nde yer alan habere göreyse, Cizre’de zırhlı araçlardan mahalle girişlerinde yapılan  anonslarda mahallerin boşaltılması istendi. Asker ve polis, ilçe merkezinde yaptığı anonslarda ise halkı kendileri ile işbirliği yapmaya çağırarak, ‘aksi takdirde suça iştirak etmiş olacaksınız’ dedi. 

Cizre’de zırhlı araçlardan yapılan ‘Terör örgütü mensuplarının bulunduğu mahallerde çatışmalar başlayacaktır. Vatandaşlarımız bulundukları evleri terk etmeliler’ anonsu ile halkın evlerini terk etmeleri istendi.

Cizre’de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Twitter hesabından, “Silopi Başak ve Nuh mahallerinde zırhlı araçlardan ‘evlerinizi terk edin, başınıza geleceklerden sorumlu değiliz’ anonsları yapılıyor. Mahallelerden zorla çıkarılan yüzlerce kişi kapalı spor salonuna yerleştirildi. Yüzlerce kişi fiili olarak gözaltında” diye yazdı.


Van ve Hakkari’de kepenk eylemi

Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'in bazı ilçelerinde operasyonlar nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı, Van'da ve Hakkari'de kepenk kapatılarak protesto edildi.

Hakkari'de ve Çukurca İlçesi'nde nöbetçi fırın ve eczanelerin dışında açık yer olmazken, Van'da eyleme kısmen uyuldu.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında