Sabiha Gökçen Havalimanı’nda patlama

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen patlamada temizlik işçisi emizlik görevlileri Zehra Yamaç hayatını kaybetti, işçi Canan Çelik Burgucu ise yaralandı. Patlamanın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Sabiha Gökçen Havalimanı apron kısmında saat 02.00 sıralarında bir uçağın ön tarafında iki kişinin temizlik yaptığı sırada sebebi bilinmeyen patlama oldu.

Patlamada, havalimanı temizlik personellerinden Canan Çelik Burgucu (33) elinden, Zehra Yamaç da (30) başından yaralandı. Yaralılar ambulansla Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 

Patlamanın ardından havalimanına çok sayıda polis, ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Havalimanına dışarıdan bir saldırı gerçekleştirilmiş olma ihtimaline karşı polis, havalimanı çevresinde şüpheli bütün araç ve şahısları inceledi. Polis helikopteri de uzun süre bölge üzerinde uçtu.

Patlamayla ilgili incelemeler devam ederken, patlamanın nedeniyle ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, çevredeki güvenlik kamera kayıtları inceleniyor. 

BBC Türkçe’nin haberine göre, polisin havaalanını hedef alan bir saldırı ihtimalini göz önünde bulundurduğu kaydediliyor ama henüz patlamanın sebebi kesinlik kazanmış değil. 

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göreyse, "patlamanın nedeniyle ilgili incelemeler sürerken, birbirine yüzlerce metre uzaklıkta bulunan 3 farklı noktada, park pozisyonundaki 3 uçakta patlamadan kaynaklanan parça hasarları oluştuğu görüldü. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın apronunda sabaha karşı meydana gelen patlamayla ilgili konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "beş uçağın zarar gördüğünü, havalimanının güvenliği konusunda ise herhangi bir zafiyetin söz konusu olmadığını" söyledi. 

Vali: İnceliyoruz

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda saat 02.05'te nedeni belirsiz bir patlama meydana geldiğini kaydetti.

Patlamada yaralanan 2 temizlik görevlisinin hemen hastaneye kaldırıldığını ifade eden Şahin, “Patlamanın sebebine ilişkin incelemeler sürdürülüyor” dedi.

Meclis gündemine taşındı 

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanındaki patlamayı TBMM gündemine taşıdı.  

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı cevaplanması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Milletvekili İlgezdi, yapılan ilk araştırma neticesinde birbirine yüzlerce metre uzaklıkta bulunan 3 farklı noktada, park pozisyonundaki 3 uçakta patlamadan kaynaklanan parça hasarlarının oluştuğuna işaret ederek, ”Ne yazık ki, patlamada yaralandığı açıklanan iki temizlik işçisinden 30 yaşındaki Zehra Yamaç hayatını kaybetmiştir.” dedi.

İlgezdi, Bakan Efkan Ala’ya şunları sordu: 

"Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen patlamaya ilişkin sağlıklı bir açıklama yapılmamasının ve kamuoyunun aydınlatılmamasının ardında basın yayın organlarına uygulanan bir karartma mı söz konusudur? 

Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen olay bir terör saldırısı mıdır?

Zehra Yamaç’ın ölümüne ne sebep olmuştur? 

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanına 'bazı medya organlarında iddia edildiği üzere' havan topu ya da benzeri bir silahla uzaktan bir saldırı mı gerçekleştirilmiştir? İlk bulgular hangi yöndedir?

Sabiha Gökçen Havalimanını çevreleyen güvenlik bölgesindeki tellerde terörist sızmayı işaret eden bulgulara rastlanmış mıdır?

Apron ve pistte bekleyen uçaklar ile iniş kalkış yapan uçaklara uzaktan yapılabilecek muhtemel saldırı tehdidine uygun alanların güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Eğer havalimanına uzaktan bir saldırı gerçekleştirilmişse bu ciddi bir güvenlik açığı değil midir? 

Sabiha Gökçen Havalimanına ilişkin güvenlik ve istihbarat birimlerine ulaşan bir terörist saldırı ihbarı var mıdır?

Varsa hangi önlemler alınmıştır? 

Havaalanı ve çevresinde yüz tanıma sistemine uygun MOBESE ve benzeri kameralar var mıdır? 

MOBESE ve Güvenlik Kameralarında patlamanın olduğu ana ilişkin kayıt var mıdır? 

Apronda park halinde bekleyen kaç uçak zarar görmüştür?

Olay yeri incelemesi tam yapılmadan, etrafa dağılan parçalar incelenmeden ve birbirinden farklı noktalarda bulunan uçaklara zarar veren şarapnel parçalarının pistte de bulunabileceği göz önünde bulundurulmadan her gün yüzlerce uçağın iniş kalkış yaptığı bir alanın uçuşlara açık tutulması insan hayatının riske edilmemiştir?"

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında