Sinaloa’nın Zorro’su: Berc Zorian

1944’te Sivas-Zara’da dünyaya gelen ve Güney Amerika’da ampute futbolunda saygın bir isme sahip olan Berc Zorian’la Meksika’ya uzanan hayatı ve futbol anıları üzerine konuştuk.

Uzun yıllar ampute futbol takım antrenörlüğü yapan Berc Zorian’ın adı, Güney Amerika Ampute Futbol Şampiyonası’nda, bir ödül kategorisine verildi. Kasım ayında yapılan şampiyonanın düzenleme komitesi, ödülün önümüzdeki yıllarda da verileceğini açıkladı.

1944’te Sivas-Zara’da dünyaya gelen ve Güney Amerika’da ampute futbolunda saygın bir isme sahip olan Berc Zorian’la Meksika’ya uzanan hayatı ve futbol anıları üzerine konuştuk.

İlkokulu Karagözyan’da, liseyi Tıbrevank’ta okuduktan sonra ABD’ye göç eden Zorian, futbola Taksimspor Kulübü’nde başlamış: “13-14 yaşlarımdayken Taksim’in genç takımında, 17 yaşımda da Taksim A Takım’da top oynadım. Tıbrevanklı olup da top koşturmamak olmaz. Para yok, Şeref Stadı’nda yapılan antrenmanlara yetişmek için sabah 5’te duvardan atlayıp koşarak Üsküdar, oradan araba vapuruna binip bir yolunu bularak, ver elini Şeref Stadı... Saat 9’da ilk derse yetişmek için geri dönme cambazlıkları ve sonrasında Şahan Sırpazan’dan yediğim dayaklar... İşte tüm bunlar futbol için.”

Bay Bennett’ın teklifi

Zorian, 1970’te Kaliforniya’daki Homenetmen takımından aldığı transfer teklifini değerlendirerek ABD’ye göç etmiş. Ampute futbolunda teknik direktörlük kariyerine başlayışını şu sözlerle anlatıyor: “2010’da, eşimin doğum yeri olan, Meksika’nın Pasifik kesimindeki Mazatlan şehrine taşındık. Bir gün, Seattle’da yaşayan ve 1982’deki bir deniz motoru kazasında bir bacağını kaybetmiş olan, Don Bennett adlı biri kapımı çaldı. Eski topçu olduğumu komşulardan öğrenmiş. WAFF (Dünya Ampute Futbol Federasyonu) elçisiymiş. Ampute futbolunu 28 ülkede organize ettiklerini, ampute futbolunu Meksika’da da başlatmak istediklerini söyledi, benden bu işi birlikte yapmamızı istedi. Böyle bir teklifle geldi gelmesine ama, ben ampute futboluna dair hiçbir şey bilmiyordum. Meselenin futbol olmadığını, asıl amacın engelli gençleri tekrar hayata bağlamak olduğunu söyledi. Düşünmek için süre isteyip, onu yolcu ettim. Bay Bennett’le konuşmamızın üzerinden 10 dakika geçmeden, televizyonda bir haber gördüm. İspanyolcam henüz iyi olmadığı için, eşim tercüme etti. 16 yaşında bacağının birini kaybeden, Alejandro isminde bir genç, anneannesine bakmak için pizza servisi yapıyor. Kazadan önce boksörlük yapan ve kendi yaş grubunda şehir şampiyonu olan gencin en büyük hayali, ileride futbolcu olmakmış. Ekranın karşısında dondum kaldım. Derhal Bay Bennett’a telefon açıp ‘Yarın başlayalım’ dedim.”

Alejandro’yla tanışma

Berc Zorian, kendisinin ampute futbol antrenörlüğü yapmasına vesile olan Alejandro’yla tanışma hikâyesini de anlattı: “Bay Bennett’la anlaştıktan sonra, ilk durağımız, haberlerde gördüğüm Alejandro’nun yaşadığı ev oldu. Sokağa girmek imkânsız, arabayı iki sokak uzakta park edip yürüdük. Âdeta bir çöplük. Elektrik yok, su yok, kapılar ve pencereler kâğıtla kaplanmış. İlk gittiğimizde evde değildi. Komşulardan, ertesi gün yine aynı saate geleceğimizi haber vermelerini istedik. Ertesi gün gittiğimizde 20-25 kişilik bir grup karşıladı bizi, duymuşlar geleceğimizi. Hepsi de en şık kıyafetlerini giymiş, saçlarını jölelemiş, gözlerinde güneş gözlükleri, bizi bekliyorlar. Kısa bir sohbetin ardından, Alejandro’ya, ampute futbol takımı kuracağımı, onun ilk oyuncum olacağını söyledim. Bir boynuma sarılıp teşekkür edişi vardı ki, o hissi dünyalara değişmem. Alejandro, iki ampute tanıdığı olduğunu söyledi, iki gün sonra onlarla tanıştım. Gazeteler, televizyonlar derken, üç hafta içinde 100 ampute futbolcum oldu. Sinaloa Eyaleti’nin valisi, belediye başkanı, spor adamları, uğraştık ve başka şehirlerden de 18 ampute genci aramıza kattık. Bunun üzerine, hiç istemememe rağmen, ‘Zorros de Sinalo’ (Sinaloa’nın Zorro’su) lakabını taktılar bana.”

Zorian, Mazatlan’daki ampute futbol takımını Kasım 2010’da kurmuş ve Mart 2011’de ABD Ampute Millî Takımı’nı Meksika’ya davet etmiş: “Beş gün misafirimiz oldular. Düzenlenen karşılaşmayı 3 bin 700 seyirci izledi. İki ay sonra Meksika’nın ikinci en büyük şehri Guadalajara’da büyük bir coşkuyla, ikinci ampute futbol takımının açılışını yaptık. İş giderek büyüyünce, Meksika Ampute Futbol Federasyonu (AMFA) adı altında, yedi kişiden oluşan bir idare heyeti kurdum. 2012’de Rusya’da düzenlenen Dünya Ampute Futbol Şampiyonası’na şeref konuğu olarak davet edildim.”

Mucizevi tesadüflerle başlayan hikâye, iradeyle ilerliyor. Bize de, tek bir insanın kimlere dünya olabileceğini görmek ve bundan ilham almak kalıyor.

Turnuvanın en iyisine ‘El Zorro’ ödülü

2014 Ampute Futbol Dünya Kupası’na Meksika ev sahipliği yapmış. Bu yıl Kasım ayında düzenlenen Güney Amerika Ampute Futbol Şampiyonası’nda, Zorian adına bir ödül verilmiş: “Turnuvadan bir ay önce, Copa America idare heyetinin kararıyla, Meksika ve dünya ampute futboluna katkılarımdan ötürü Copa America Turnuvası sonrası, turnuvanın en iyi oyuncusuna ‘El Zorro - Berc Zorian’ ödülü verildi. Bu, benim için ve ailem için büyük bir şeref.”



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.