Türkiye'nin ilk mücevher laboratuvarı 2016'da hizmete girecek

Türkiye'nin ilk mücevher laboratuvarı "Mücevher ve Değerli Taş Merkezi" 2016'nın şubat ayında hizmet vermeye başlayacak. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “4 milyar doları aşan ihracat ve 250 bine yakın kişiye istihdam sağlayan mücevher sektörünün bugüne kadar değerli taşlar laboratuvarının olmamasının” büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin Bilgi Ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi Projesi kapsamında kurulan merkezin Sultanahmet Sura Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İKO Başkanı Norayr İşler, "4 milyar doları aşan ihracat ve 250 bine yakın kişiye istihdam sağlayan mücevher sektörünün bugüne kadar değerli taşlar laboratuvarının olmamasının" büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

İşler, "Mücevher sektörünün dünya piyasasında adından söz ettirmesi için Mücevher ve Değerli Taşlar Laboratuvarı'nın kurulması kritik öneme sahipti. Biz sadece burada laboratuvarı kurmakla kalmayacağız, dünyanın çeşitli noktalarında ofis açarak yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Mücevher sertifikası alınabilecek

Bu projenin odağında tüketicilerin yer aldığına dikkati çeken İşler, pırlanta ve mücevher tüketicisine Türkiye'de bugüne kadar uygulanmayan bir hizmeti de getirdiklerinden bahsetti.

İşler, "Satın aldığı pırlanta ve mücevherle ilgili bir endişesi ve tereddüdü olan tüketiciler, gönül rahatlığıyla Mücevher Merkezi'ne gelerek danışabilir, mücevherlerine sertifika alabilir ve mücevherlerinin değerini öğrenebilirler" ifadelerini kullandı.

Başkan İşler, Kuyumcular Odası’nın küresel piyasalardaki gelişmeleri göz önünde tutarak, sektörün ve tüketicilerin ihtiyaç ve beklentileri kapsamında kurguladığı merkezin çok yönlü hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

“Kuyumculuk sektöründe tarihi bir gün"

İKO Eğitim Komisyonu Başkanı Murat Turaç, "Bugün kuyumculuk sektöründe tarihi bir gün. Bu merkez, dünya birinciliğine oynadığımız değerli taş üretimi konusunda kilometre taşlarından birisi olacak" dedi.

Kuyumculuk sektörünün Türkiye'yi başarıyla temsil eden sektörlerin başında geldiğini dile getiren Turaç, dünyada altın ve gümüşte önemli yerde olan Türkiye'nin mücevherde destan yazabilecek beceri, ustalık ve iş gücüne sahip olduğunu söyledi.

Turaç, sektörün çok iyi durumda olduğunu kaydederek, "Sektörümüzün önündeki tek engel atölyemizde işlenmek üzere gelen ham madde üzerindeki vergiydi. ÖTV, 2014'te kalktı. Rahat bir nefes aldık" diye konuştu.

İstanbul'un değerli taş işleme konusundaki önemine değinen Turaç, şehrin katma değer taş kesim ve cilalama piyasasının oluşmasında kritik bir öneme sahip olduğunu kaydetti. 

80 sektör mensubu ile 100 öğrenciye ücretsiz eğitim

Turaç, 1 yıl sürecek proje kapsamında, merkezde 80 sektör mensubu ve 100 öğrenciye ücretsiz pırlanta ve renkli taş eğitimi verileceğini belirterek, laboratuvarda sektör mensuplarından veya tüketicilerden gelecek taşlar ve mücevherler için değerli taş sertifikası da hazırlanacağını bildirdi.

Merkezin tasarım tescili ve markalaşma konusunda bilgi ve danışmanlık birimi gibi çalışacağını dile getiren Turaç, "Merkezde ayrıca kuyumculuk öğrencilerinin pratik eğitimlerini tamamlayacağı bir de laboratuvar kurulacak. Mücevher sektörünün güçlü olduğu ülkelerde merkez ofisini açmak istiyoruz ve bununla ilgili adımları attık" ifadelerini kullandı.

Turaç, Türkiye'de ilk kez ortak kullanıma açık bir taş laboratuvarındaki sertifikasyon sistemiyle ürünlerin kalitelerinin de güvence altına alınmış olacağını sözlerine ekledi

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında