Beştaş'ın sokağa çıkma yasağına ilişkin başvurusuna AYM'den ret

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın sokağa çıkma yasaklarının durdurulmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru reddedildi. Beştaş, başvuruyu AİHM’e götürmeye hazırlanıyor.

TBMM'de basın açıklaması düzenleyen HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Anayasa Mahkemesine sokağa çıkma yasaklarının durdurulması için başvuru yaptığını, ancak ikametinin Ankara olduğu ve kendisinin bu durumlardan zarar görmediği gerekçe gösterilerek başvurusunun reddedildiğini söyledi.

HDP sokağa çıkma yasaklarını AYM'ye taşıdı

Sokağa çıkma yasağının Türkiye'de sıkı yönetim durumu ve olağan üstü hal dönemlerinde verilebilecek bir karar olduğunu anlatan Beştaş, olağan üstü hal kararı alınmadan devam eden sokağa çıkma yasağının durdurulması gerektiğini söyledi. Beştaş, Anayasanın 13 ve 15'inci maddelerinde kişi hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılmayacağını anımsatarak şöyle konuştu:

"Pencereye çıkmanın dahi yasaklandığı bir dönem yaşıyoruz. Silopi'de beyaz bayraklarla insanların tedavi için götürüldüğünü görüyoruz. Temel hak ve özgürlükleri  tartışmak için önce yaşam hakkından başlamak lazım. Devlet halkını öldürmektedir. Bu hukuksuzluklar ve arkasındaki güçler er geç ortaya çıkacak. Fransa'da IŞİD saldırısı olağan üstü hal ilan edildi ve sokağa çıkma yasağı başlatıldı. Daha önce de diğer hükümetler döneminde sokağa çıkma yasakları Olağanüstü hal ve sıkıyönetimle birlikte gündeme geliyordu. Şimdi sokağa çıkma yasağı aynı zamanda anayasaya aykırı olduğu gibi yasaların üzerinde yer alan Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine de aykırıdır. Burada yaşam hakkı başta olmak üzere bütün hakların ihlal edildiğinin altını çizmek istiyorum. Anayasa mahkemesinin bu kadar ölümü görmezden gelerek talebimizi reddetti. Sokağa çıkma yasaklarına karşı hukukun işletilmesi talebimizde Türkiye'de en üst merci olarak Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Anayasa mahkemesi ölülerin de arkadaşında durdu ve bu ölümleri onaylamış oluyor.  Ben bu sokağa çıkma yasaklarından birey olarak zarar görüyorum. Benim kişisel durumuma ilişkin yaptıkları yorum da kabul edilebilir bir durum değil. En kısa sürede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine tedbir talepli bir başvuru yapacağım. Anayasa Mahkemesi eğer valiliklerin hukuksuz kararlarını aklama gibi bir karar görecekse ve Ankara meclisten bu bölgede yaşayan herkese çağrı yapmak istiyorum: İnsan haklarından yana olan bütün hukukçulara, insan hakları örgütlerine, barolara bugünden tezi yok hepiniz bölgede sokağa çıkma yasağı olan evinden çıkamayan vatandaşlar adına bir an önce AİHM'ne başvurularınızı yapın. Bu konuda AİHM'nin ne karar vereceğini öncekiler kararlardan dolayı biliyoruz. Anayasa Mahkemesi bu ret kararını vererek 'Ben bu işi yapıyorum siz gibi bu çözümü Avrupa'da arayın' diyor."

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında