Roboski'de dört yıllık acı

28 Aralık 2011'de Roboski'de bombalanarak öldürülen 34 kişi, Roboski katliamının dördüncü yılında anıldı. Anma töreninde çocuklarını kaybeden anneler adına konuşan Felek Encü, “Devlet korksun bizden, annelerden korksun. Bizler mücadelemizi asla ve asla bırakmayacağız” diye konuştu.

28  Aralık 2011’de TSK’nın uçakları tarafından bombalanarak ölen 34 kişiyi anmak için, binlerce kişi Roboski’de toplandı. HDP’li vekillerin ve bombardımanda ölenlerin yakınlarının da katıldığı tören sonrası, topluluk Roboski Mezarlığı'na gelerek, dört yıl önce öldürülen 34 kişiyi andı. Mezarlıktaki anma sırasında çocuklarının mezarları sarılan anneler, dakikalarca gözyaşı döktü. Törene katılanlar katliamda öldürülen 34 yurttaşın fotoğraflarını ve “Roboski için adalet, failler yargılansın” yazılı pankart taşıdılar.

Çoğu çocuk 34 yurttaşın katledildiği Roboski'de katliamın 4. yıldönümü dolayısıyla binlerce sabah saatlerinde Roboski’de toplandı. Roboski-Der, HDP ile DBP Uludere ilçe örgütleri öncülüğünde “Katliamlara karşı özyönetim, savaşa karşı barış” şiarıyla düzenlenen anma töreni, Roboski davası avukatlarından vurularak öldürülen Tahir Elçi'ye adandı. Anmaya HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir, Erdal Ataş, Mehmet Ali Aslan ve Alican Önlü ve  binlerce yurttaş katıldı.

Roboski'nin 4. yıldönümü: "Dönemler farklı, katliam zihniyeti aynı"

Failler hala yargılanmadı

Roboskili aileler adına basın metnini okuyan Narin Ant, faillerin hala yargılanmadığını hatırlatarak, “Katiller yargılanmadığı gibi her gün yeni katliamlar yapılıyor. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte genç, kadın, çocuklar katlediliyor Kürdistan'da. Annelerin cenazeleri günlerce sokaklarda kalıyor, anne karnındaki bebekler katlediliyor. Sur, Cizîr, Nisêbîn, Kerboran Silopi'de kentlerimiz tank top ve ağır silahlarla kuşatılarak insanlar katlediliyor. Bizler Roboski'den biliyoruz ki, Türkiye'de insan hayatı çok ucuz” dedi.

"Bunları avukat Tahir Elçi'nin katledilmesinden biliyoruz ki Roboski'de kardeşlerimizi, eşlerimizi katledenler her gün farklı yerlerde insanlarımızı katlediyor. Devlet katlediyor, failleri ise yargılanmıyor. Ama bizler mücadelemizi de adalet arayışımızı da bırakmayacağız” dedi.

'Devlet annelerden korksun!'

Rososkili anneler adına konuşan Felek Encü ise, faillerin belli olduğunu vurgulayarak, “Ben sadece Roboski'de katledilenlerin annesi değil, tüm Kürdistan şehitlerinin annesiyim. Kobanê'den Suruç'a, Cizîr'den Amed Surlarına kadar direnenleri selamlıyorum” dedi. Felek Encü, “Devlet korksun bizden, annelerden korksun. Bizler mücadelemizi asla ve asla bırakmayacağız” diye konuştu.

Ey Allahım yetmedi mi?

Daha sonra söz alan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, ise şunları söyledi: ‘Ey Allah'ım yetmedi mi? Bizler katlediliyoruz. Bugün de çocuklarımız, üç aylık bebeklerimiz katlediliyor. Ama nasıl ki Allah'a inancım varsa, Kürt halkının da direnişiyle mücadelesiyle özgürlüğüne kavuşacaktır. 21. yüzyıl Kürt halkının özgürlüğünün yüzyılı olacak, mazlumların özgürlüğünün yüzyılı olacaktır."

Başınız dik olsun

Roboskili annelerin, 4 yıldır katliamın faillerinin yargılanmasını istediğini söyleyen Baydemir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bugün ne desek de yüreğinizdeki acıyı dindiremeyiz. Bugün sizlerin misafiri olmamızın sebebi birazcık da olsa yüreğinizdeki acıya su serpmektir. Başınız dik olsun analarımız, halkımız Rojhilat'tan Rojava'ya, Bakur'dan Başûr'a barbarizme karşı boyun eğmiyor. Eğer Roboski'nin failleri yargılanmış olsaydı, Amed, Ankara ve Suruç katliamları olmazdı.”

Katiller aynı

HDP Adana Milletvekili ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Roboski katliamının AKP'nin vahşetinin simgesi haline geldiğini söyledi. Beştaş, “4 yıl önce bu coğrafyada büyük bir vahşete tanıklık ettik. AKP bu vahşeti ailelere para teklif ederek kapatmak istedi. Roboski'de her şey apaçık ortadayken hiçbir yargılama olmadı. Davanın üzerini kapatmak için her şeyi yaptılar. Roboski faillerini yargı önüne çıkarmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Roboski'nin katilleri bugün Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Nusaybin'de Dargeçit'te katliamlarına devam ediyorlar. Katiller aynı" şeklinde konuştu.

Mezarlıktaki anmada okunan duaların ardından, aileler konuklara şeker dağıttı.

Etiketler

Roboski Anma katliam


Yazar Hakkında