'Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi'nden devlete çağrı: Yükümlülükleri hatırlama zamanı

94 örgütten oluşan “Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi”, Diyarbakır ziyareti sonrası acil eylem planı yayımladı. Girişim, meclisi, siyasi partileri ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nu göreve çağırıyor.

Çocuk ve insan hakları örgütleri, sendikalar, meslek örgütleri, akademisyenler, sanatçılar, milletvekilleri, gazeteciler, kadın ve LGBTİ örgütleri, öğrenciler, sivil inisiyatifler, siyasi parti ve oluşumlardan meydana gelen “Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi”, 26-27 Aralık tarihlerinde Diyarbakır’daydı. Çatışmaların devam ettiği şehirde basın açıklaması yapan Girişim, izlenimlerini ve acil yol haritasını paylaştığı yeni bir açıklama yayımladı.  

'Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi' temsilcileri, geçtiğimiz haftasonu Diyarbakır’a gerçekleştirdiği ziyarette, sokağa çıkma yasağının bulunduğu mahallelerdeki çocukların yaşam hakkı başta olmak üzere pek çok hak ihlaline maruz kaldığını belirtiyor: 

“Çocukların yaşam hakları başta olmak üzere sağlığa ve eğitime erişim hakları ihlal edilmekte, süt, gıda, çocuk bezi gibi temel ihtiyaçları karşılanamamakta, buna ilişkin girişimler engellenmekte, çocukların özgürlükleri de kısıtlanmaktadır.”

Girişimin açıkladığı acil yol haritası ise şöyle: 

  • Acil olarak çocukların yaşam hakkı ihlaline son vermek üzere, devlete insan hakları hukukundan doğan yükümlülüklerini hatırlatmaya ve sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrıda bulunmaya devam edeceğiz.
  • Bu süreçte uluslararası sözleşmelerin aksine, çocukların eğitimlerinin kesintiye uğraması ve okulların karargah olarak kullanılmasının acilen durdurulması talebimizi duyurmak üzere 30 Aralık 2015’te Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul ve İzmir’de ise İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde basın açıklamaları gerçekleştireceğiz.
  • Çocukların yaşadıkları ağır hak ihlallerine dair kamuoyunu bilgilendirme ve barış talebini güçlendirme hedefimiz çerçevesinde bütün medya ve sosyal medya kaynaklarını etkin biçimde kullanacağız.
  • Hayatını kaybeden çocuklarla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’nu göreve çağırmak için bir kampanya yürüteceğiz.
  • Siyasi iradeyi harekete geçirmek üzere TBMM’de siyasi partilerle görüşmeye devam edecek, Meclis İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu’nun konuyla ilgili çalışma yapmasını talep edeceğiz.
  • Belirli aralıklarla bölgedeki paydaşlarla dayanışma buluşmaları yapacak ve birlikte çalışma olanaklarını geliştireceğiz.

TİHV’in raporuna göre 16 Ağustos – 25 Aralık 2015 tarihleri arasında 7 ilde, en az 17 ilçede toplam 202 gün süren en az 56 sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasaklarında 19’u kadın, 25’i çocuk, 16’sı yaşı tespit edilemeyen toplam 124 kişi hayatını kaybetti. Ablukadan en az 1,3 milyon kişinin doğrudan etkilendiği tahmin ediliyor. 

Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi, 30 Aralık'ta Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı önünde, İzmir ve İstanbul'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 12.30'ta basın açıklaması yapacak. 




Yazar Hakkında