Türkiye LGBT haklarında dipte

LGBT bireylerin hakları alanında yapılan ilk araştırmaya göre Türkiye en alt sıralarda. Avrupa sıralamasında alt sıralardaki ülkeler arasında Türkiye'nin yanısıra Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan da yer aldı. Türkiye’deki LGBT’lerin insan haklarına dair hazırlanan raporda, özellikle nefret suçlarını ve ifade özgürlüğü ihlallerini kapsıyor.

Türkiye, Avrupa sıralamasında LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) hakları açısından alt sıralarda yer aldı.

Bu alanda yapılan ilk araştırmaya göre, Türkiye eşcinsel, biseksüel ve trans bireylerin yasal hakları açısından Avrupa kıtasındaki son beş ülkeden biri oldu.

Avrupa Uluslararası Lezbiyen ve Gey Derneği (ILGA-Europe) tarafından hazırlanan sıralamada 49 ülke 40 farklı kategoride derecelendirildi.

Nefret suçu ve ifade özgürlüğü

Türkiye’deki LGBT’lerin insan haklarına dair hazırlanan raporda, özellikle nefret suçlarını ve ifade özgürlüğü ihlallerini kapsıyor. Kaos GL’nin 2011 LGBT İnsan Hakları Raporu’ndan yola çıkılarak yapılan derlemede, 1 lezbiyen, 6 trans ve 2 gey nefret cinayetine ve kötü muamele, tecavüz ve yaralamalara yer veriliyor.

Raporda aynı zamanda trans bireylere yönelik polis şiddetine, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in “Domuz etinden Zerdüştlüğe kadar, bilmem hangi ulustan, kardeşlikten, çok özür dilerim eşcinselliğe kadar, her türlü namussuzluğun, ahlaksızlığın, gayriinsani durumun...” açıklamasına, iş hayatı alanında hakem Dinçdağ’ın davasına geniş yer ayırıyor.

Raporda “cinsel kimlik” tanımı çıkarılan Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı ve “cinsel eğilim” tanımı çıkarılan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na da yer veriyor.

Sıralamanın sonunda Türkiye ile birlikte yer alan diğer ülkeler Rusya, Moldova, Ukrayna, Belarusya, Ermenistan ve Azerbaycan oldu.

İngiltere ilk sırada

İngiltere ise eşcinsel hakları açısından Avrupa’nın başkenti oldu. İngiltere’nin eşcinsel evililiği tanıması ve eşcinseller için anti ayrımcılık yasaları çıkarması bu ülkeyi Avrupa’nın birincisi yaptı.

ILGA Avrupa sözcüsü, 'İngiltere eşcinsellerin kendilerini çok daha güvende hissettikleri ülkeler arasında' dedi.

 

Etiketler

lgbt hakları