Kışanak’tan kentsel dönüşüm açıklaması: “Birileri proje hazırlayabilir ama bu Sur’dan geri döner”

2 Aralık’tan beri çatışmaların devam ettiği Diyarbakır Sur ilçesinin TOKİ tarafından kentsel dönüşüme sokulacağı iddiaları için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Sur’u değiştirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma şansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama bu planlar Sur’dan geri döner” açıklaması yaptı.

Sokağa çıkma yasağının 34 gündür devam ettiği Sur’un, Çevre Bakanlığı ve TOKİ tarafından kentsel dönüşüme tabi tutulacağı iddialarına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak cevap verdi. Kışanak, “Sur’u değiştirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma şansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama bu planlar Sur’dan geri döner” diye konuştu.

Yıkımı fırsata çevirmek ahlaki değil

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır’ın eski yerleşim yerlerinden Sur’da sokağa çıkma yasağı 2 Aralık’tan bu yana devam ediyor. Yoğun çatışmaların yaşandığı ilçede çoğunluğu tarihi evler olmak üzere birçok alan büyük zarar gördü. Çatışmaların devam ettiği ilçenin kentsel dönüşüm alanına dâhil edileceği iddia edilmişti. Bu duruma tepki gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Sur’daki yıkımı ve felaketi fırsata çevirmek ahlaki değildir” dedi. Kışanak, “Suriçi tarihi günümüze taşıyan ve geleceğe taşıyan büyük bir insanlık köprüsüdür. Böyle kâğıt üzerinden, orayı insansızlaştırmak, orayı sadece ticari merkez haline getirmek Sur’u değiştirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma şansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama Sur’dan geri döner” dedi.

Öncelikle tarihin korunması lazım

Sur’da ağır silahlar ve zırhlı araçlarla büyük bir yıkımın yaşandığını söyleyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:  “‘Sur’da yıkım yaptık yerine yenilerini, daha güzellerini yapacağız’ diye konuşmak yerine öncelikle bu yıkımın durdurulması lazım. Binlerce yıllık insanlık tarihinin, kültürel mirasının simgeleyen Sur ilçemizin yıkılıp, tahrip edilmesi kabul edilir bir durum değildir. Sur’u kentsel dönüşüm alanları ilan edeceğiz, yeniden dönüştüreceğiz tartışmaları etik olarak sorunlu buluyoruz. Öncelikle bu yıkımın durdurulması, bugüne kadar özgünlüğü bozulmayan bu tarihin korunması lazımdır.”

UNESCO'ya söz verdik

“Hiç kimsenin kâğıt üzerinden, kapalı kapılar ardından plan yapıp gelip binlerce yıllık tarihi geçmişi olan kültürel bir miras üzerinde uygulayabileceğini düşünmesin” diyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriçi tarihi günümüze taşıyan ve geleceğe taşıyan büyük bir insanlık köprüsüdür. Böyle kâğıt özerinden, orayı insansızlaştırmak, orayı sadece ticari merkez haline getirme Sur’u değiştirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma şansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama Sur’dan geri döner. UNESCO’ya ve tüm dünyaya söz verdik. Buradaki dokuyu bozulmadan gelecek nesillere aktıracağız. Sur boş bir arsa değil, bu Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın işi değil. 8 bin yıllık insanlık tarihinin mekânından bahsediyoruz. Bunun gerçekleşme imkânı yoktur. Sur’da yaşayan hiçbir insan yerini yurdunu terk etmeyecek.”

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında