Kamışlı’da kanlı Noel

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kamışlı'da, bir restorandaki Noel yemeğini hedef alan saldırıda 16 Hıristiyan hayatını kaybetti.

Suriye’nin Türkiye sınırında, Hıristiyanların önemli bir kısmının yaşadığı Kamışlı, 30 Aralık akşamı bombalı saldırıya uğradı. Kamışlı’nın en işlek restoranlardan birini hedef alan bombalı saldırıda 16 kişi yaşamını yitirirken, 35 kişi de ağır yaralandı. Saldırının bölgedeki Hıristiyan nüfusunu hedef aldığı şeklinde yorumlar yapıldı. 

31 Aralık’ta Kamışlı’daki Süryani Katolik Kilisesi’nde hayatını kaybedenler anısına bir cenaze töreni düzenlendi. Törenin ardından, aralarında dört Ermeni’nin de bulunduğu 16 Hıristiyan aynı mezarlığa defnedildi. 3 Ocak Pazar günü de hayatını kaybedenler için İstanbul’da bir anma töreni düzenlendi.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları eski Temsilcisi Laki Vingas, olayı şu sözlerle özetledi: “Saldırıdan Süryani bir arkadaşım vesilesiyle haberdar oldum. O bölgede pek çok Süryani yaşıyor. Patlama, gençlerin sık sık gittiği popüler bir restoranda meydana gelmiş. Hıristiyanlar, ayın 30’unda Noel’i kutlamak için restorana gitmişler.”

Hayatını kaybedenlerden birinin yakını, Agos’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ne yazık ki, abimin oğlu da o gün o restorandaydı ve patlama sonucu hayatını kaybetti. O bölgede Süryaniler kalabalık bir nüfusa sahip. Ayrıca çok sayıda Keldani ve Ermeni de var. Ölenlerin hepsi Hıristiyan. O yüzden bu saldırının Kamışlı’daki Hıristiyan nüfusu hedef aldığını düşünüyorum. Restorana aniden iki çanta atılmış, biri patlamış. Diğer çantanın patlaması halinde ölü sayısının 100’ü bulabileceği söyleniyordu.”

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.