Öcalan’ın sekretaryasına müdahale

Çözüm süreci devam ederken, Abdullah Öcalan’a yardımcı olmak üzere İmralı Adası’ndaki cezaevine yerleştirilen iki hükümlünün Silivri Cezaevi’ne gönderildiği ortaya çıktı.

Hükümet, MİT ve HDP milletvekilleri, çözüm süreci boyunca Abdullah Öcalan’la görüşmelerde bulunurken, Öcalan’a ‘sekretarya’ olarak yardımcı olması için 5 PKK hükümlüsü İmralı Cezaevi’ne gönderilmişti. İmralı’ya gönderilen hükümlülerden Çetin Arkaş ve Nusrullah Kuran’ın İmralı’dan Silivri Cezaevi’ne nakledildikleri ortaya çıktı. 

Abdullah Öcalan’ın avukatlık faaliyetlerini yürüten Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Sinan Zincir, konuya ilişkin olarak Agos’a bilgi verdi. Zincir, İmralı Cezaevi’ne düzenli olarak gönderdikleri kargoların geri gelmesi üzerine, 4 Ocak’ta iki hükümlünün Silivri Cezaevine nakledildiklerini öğrendiklerini söyledi.

Müvekkillerimize tecrit uygulanıyor’

Nakil işlemleri sırasında hem İmralı Cezaevi idaresinin hem de nakil yapılan Silivri Cezaevi idaresinin Arkaş ve Kuran’ın ailelerine ve avukatları olarak kendilerine bilgi vermek zorunda oldukları halde bilgi verilmediğine dikkat çeken Zincir, her iki hükümlünün Abdullah Öcalan’la haftanın belirli saatlerinde görüşme yaptıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Her iki hükümlü de hem Öcalan’ın hem de diğer hükümlülerin sağlık durumları hem de görüşmeleriyle ilgili bilgi verebilecek durumdaydı. Ancak kendileriyle görüşme yapmamız bir süredir engelleniyordu. İlk başvurumuzda görüşmemizi Pazartesi günü yapabileceğimiz söylendi. Ancak bir sonraki gidişimizde Salı günü görüme yapabileceğimizi söylediler. Muhtemelen bu erteleme işlemi devam edecek. Müvekkillerimize tecrit uygulanıyor. Gerekli suç duyurularında bulunacağız.”

İmralı Cezaevine gönderilen diğer üç tutuklunun halen orada olup olmadığını bilmediklerini ve Öcalan’dan haber alamadıklarını da ifade eden Zincir “Tecrit derinleştirilmeye çalışıyor” dedi. 

Öcalan’la görüşme yapılamıyor

Öcalan, 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla, 6 Ekim 2014 itibariyle ailesiyle ve 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana da HDP’li İmralı Heyeti'yle görüşme yapamıyor.

İmralı Adası’ndaki cezaevi 2009’da yapılan değişiklikle F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu statüsü verilerek Adalet Bakanlığı'na bağlandı. Bu süreçte yeni bir cezaevi inşa edildi. Yeni cezaevinde 6 tane tek kişilik avluya açılan F tipi koğuş ve 3 tanesi de ortak avluya açılmak üzere toplam 9 kişilik bir cezaevi yapıldı. Yapılan bu değişiklik sonucu toplam 5 kişiden oluşan hükümlü grubu adaya götürülmüştü. Adada Öcalan’ın yanı sıra 5 hükümlü kalıyordu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.