Ateşkesin yıldönümünde AGİT bölgede

Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümü için kurulan AGİT Minsk Grubu'nun eşbaşkanları, hafta sonu Yerevan’da resmi temaslarda bulundu. Heyet burada Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyanla görüştü. Heyet Ermenistan’daki temaslarının ardından Bakü’ye hareket etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan 12 Mayıs’ta, bölge ziyareti çerçevesinde Erivan’da bulunan AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları Robert Bradtke, Igor Popov, Jacques Faure ve AGİT Dönem Başkanı özel temsilcisi Andrzej Kasprzky’yi kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı Basın servisinin belirttiği üzere; Edward Nalbandyan, Karabağ çatışma hattında ateşkes tesisinin 18. Yıldönümünde eşbaşkanların Yerevan ziyaretinin sembolik olarak bir anlam ifade ettiğini belirtti. Nalbandyan ayrıca ateşkes sonrası geçen yıllar esnasında tarafların birkaç kez sorunun çözümüne yaklaştıklarını ancak her seferinde Azerbaycan’ın geri adım attığını belirtti.

Nalbandyan ″Azebaycan bu yıllarda sorunu kuvvet yoluyla çözme kışkırtıcılığının ötesine geçemedi ve halkını barışa hazırlamak yerine militarist retoriğine, tampon hatta provokasyonlara, devasa ölçülere ulaşan askeri donanım alımlarına devam ediyor, bu çözüm sürecine engel oluşturmakta, bölgedeki kırılgan durumu tehlikeye düşürmektedir″ dedi.

Buluşmada 23 Ocak’ta Soçi’de Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının ortak beyanatlarında imzaladıkları özellikle olayların soruşturulması mekanizmasının tesisi olmak üzere mutabakatların icrasına değinildi.

Heyet Bakü’ye geçti

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları, Ermenistan’dan sonra Azerbaycan’a gitti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüşmesi beklenen heyet, masaya cephe hattında yaşanan ateşkes ihlallerini yatıracak.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ sorununu barışçıl yollarla çözmek için Birleşmiş Milletler tarafından kurulan AGİT Minsk grubu temaslarına burada devam edecek.

Heyet Yerevan’daki temaslarının ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geçti. Burada Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri bakanı Elmar Memmedyarov’la görüşmesi beklenen heyet, incelemelerde bulunmak için sınır bölgesine hareket edecek.

 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan

Etiketler

Ermeniztan