Ethem Sarısülük davası 4 Nisan'a ertelendi

Gezi Parkı eylemleri sırasında Ankara’da polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında açılan dava, 4 Nisan tarihine ertelendi.

Gezi Parkı protestoları sırasında 1 Haziran 2013’te Ankara Kızılay Meydanı'nda polis silahıyla vurulan ve 14 gün kaldığı komadan çıkamayıp 14 Haziran 2013’te ölen Ethem Sarısülük’ün davası bugün “güvenlik gerekçesi”yle Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sarısülük öldürülen polis Ahmet Şahbaz'ın SEGBİS ile katıldığı duruşmada mahkeme davayı 4 Nisan’a erteledi.

Sanık tahliye edilmişti

DHA haberine göre Ethem Sarısülük, 1 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Kızılay Meydanı'nda yapılan protesto sırasında başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetti. 27 yaşındaki Sarısülük'ü vuran ve Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'olası kastla adam öldürme' suçundan yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldı. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ardından davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray'da görülmesine karar verildi, tutuklu olan polis memuru Şahbaz da tahliye oldu.

Ankara’da sağlanamayan güvenlik Aksaray’da nasıl sağlanacak?

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşma nedeniyle, çevre illerden takviye olarak çevik kuvvet ekipleri geldi. Adliye çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. İki TOMA adliye önünde bekletildi. Duruşmaya izlemeye gelen Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri İkrar, Cem ve Mustafa Sarısülük ve yaklaşık 30 kişilik grup, üst aramasından geçirildikten sonra adliyeye alındı.

Duruşmayı izlemeye gelen CHP milletvekili Necati Yılmaz duruşmanın Ankara'dan Aksaray'a alınmasına tepki gösterdi. Yılmaz, “Bu dava, zarar görenler tarafından takip edilmesin ve bir süre sonra peşi bırakılsın ve bu işi yapanlar da daha az bir cezayla, mümkünse cezasız bir şekilde kurtarılsın, diye bu dava buraya taşındı. Ama şu bilinmelidir ki biz bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz " diye konuştu.

Yargıtay dosyayı başından attı

Öldürülen Ethem Sarısülük'ün avukatı Murat Yılmaz, olay anıyla ilgili görüntülerin yeniden izlenmesini talep ederek, “Yargıtay, Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde izlenen görüntüleri yok saymıştır. Yargıtay bu dosyayı ya okumadı ya da başından attı. Talebimiz, bu görüntüler tekrar sizin huzurunuzda izlensin. Görüntüler bir bilirkişi tarafından temizlensin, yavaşlatılsın” dedi.

Mahkeme başkanı tutuksuz yargılanan ve duruymaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlanan polis memuru Ahmet Şahbaz’a, bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Şahbaz da Yargıtay'ın usulen bozma kararına uyulmasını talep etti.

Anne Sarısülük: Dilin kapansın

Duruşmayı izleyen Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, “Dilin kapansın” diyerek SEGBİS ile duruşmaya katılan polis memuru Şahbaz'a, tepki gösterdi. Mahkeme başkanı da anne Sarısülük'ü uyardı.

Sarısülük'ün avukatlarından Kazım Bayraktar da sanık polis memuru Şahbaz'ın tahliye edilmesi kararını eleştirerek, “3 Eylül'de heyet toplandı, Ethem'in katilini salıverdi. Bu sanık, hakimler tarafından cezaevinden kaçırıldı. Sizin mahkemenizden de Şahbaz'ı serbest bırakan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum ve sanığın da tutuklanmasını istiyorum” dedi.

Sanık mahkemeye gelmiyor

Cumhuriyet Savcısı da, mağdur avukatlarının sanık Ahmet Şahbaz'ın, duruşmaya SEGBİS'le değil, duruşmanın görüldüğü salonda mahkemeye katılması yönünde talepte olduklarını belirterek, Şahbaz'a, duruşmaya nasıl katılmayı tercih ettiğini sordu. Şahbaz, bundan sonraki duruşmalara da yine SEGBİS'le katılmak istediğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı, tanıkların yeniden dinlenmesine yer olmadığına ve olay gününe ait görüntüler bizzat mahkeme tarafından incelenmesini talep etti.

Dava 4 Nisan’a ertelendi

Verilen kısa bir aranın ardından Mahkeme Başkanı Seyfullah Sarıgül, tanıkların yeniden dinlenmesine yer olmadığına, tanıklardan İsmail Kızılcam'ın, Ankara'da Gar önünde meydana gelen patlamada öldüğünü ve onun ölüm belgesinin dava dosyasına eklenmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Sarıgül, dava dosyasındaki olay günü görüntü kayıtlarının mahkemece izlenerek tutanak tutulmasını, bilirkişi raporlarının incelenmesini, hüküm vermeye elverişli olmaması halinde görüntülerin TRT veya belirlenen üniversitelere gönderilip işlem yapılmasına karar verdi.

Mahkeme Başkanı Sarıgül, Sarısülük'ün avukatlarının sanık Ahmet Şahbaz'ın yeniden tutuklanması yönündeki talebin reddine ve karar verip, duruşmayı 4 Nisan tarihine erteledi.



Yazar Hakkında