Yedikule'de yıkım tekrar başladı

Tarihi Yedikule Bostanları’na bugün sabah saatlerinde belediyenin yıkım ekipleri geldi. öğlen saatlerinden itibaren yıkım tekrar başladı. Bostancıların sözcüsü Cihan Kaplan belediyeye sesleniyor: “Yasal statü istiyoruz.”

İstanbul surlarının dibinde yer alan, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan tarihi Yedikule Bostanları yeniden yıkım tehdidiyle karşı karşıya. 2013’te Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Yedikule Bostanları Yenileme Projesi” kapsamında bölgedeki bostanların yıkılacağını duyurmuş, kamuoyunun yoğun baskısı neticesinde plan tadilatı kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iade edilmişti. Fakat yaklaşık iki hafta önce, ‘görüntü kirliliği’ gerekçe gösterilerek belediye görevlileri bostancılara barakalarının yıkılacağını, mart ayına kadar ürünlerini toplayıp çıkmaları gerektiğini söyledi. 

Bugün Mevlanakapı’da bulunan ve yaklaşık 300 kişinin geçindiği bostanlar, sabah hareketli saatler yaşadı. Belediye görevlileri yıkım için bölgeye geldi, üç baraka yıkıldı. Çevre örgütleri, Yedikule bostancıları ve basın mensuplarının bostanlara gitmesiyle yıkımın şimdilik durduğu tahmin ediliyor. Ellerinde yazılı bir tebligat olmayan belediye görevlileri, saat 13.30 civarında yıkım aletleriyle tekrar geleceklerini söyleyip bölgeden ayrıldı. 

Saat 15.10 civarında da yıkım ekiplerinin tekrar geldiği ve barakaları yıkmaya başladığı bildiriliyor 

Ailesi 70 yıldır bostancılık yapan, Yedikule bostancılarının sözcüsü Cihan Kaplan, Agos’a yaptığı açıklamada, yıllardır tahliye edilme tehdidiyle yaşadıklarını söylüyor, Büyükşehir Belediyesi’nin görüşmelere kapalı olduğunu belirterek taleplerini vurguluyor: “Biz burada işgalci olarak görünüyoruz. Halbuki yasal mevzuatta yapılacak bir değişiklikle kiracı olarak yasal statüye kavuşmak istiyoruz. Diyoruz ki belediye olarak bize bir şartname sunun, denetlemeye açık olalım, gereği neyse yapalım.”

“Yıkılan barakalar bugün virane” 

“Yıkıma gerekçe olarak barakaların çevreye kötü görüntü verdiğini söylüyor belediye. Halbuki belediyenin dört sene önce yıktığı bir bahçe vardı, bugün çöp, moloz, hurda ve pislik içinde. Daha iyi vaatlerle yıkılan bahçe bugün talan edilmiş halde duruyor. Belediye bizi yasal statüye kavuşturursa, şartnamenin dışına çıkan arkadaşlarımız olursa düzeltmeye ve önlem almaya söz veriyoruz.”

Yıkılmak istenen Mevlanakapı’daki bostanların yerine çim alan yapılacağı söyleniyor. Çevre hakkı örgütleri ve bostancıların bekleyişi devam ediyor. 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.