Hrant Dink Ödülü sahibi Badawi kefaletle serbest bırakıldı

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün geçen yılki sahiplerinden Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Samar Badawi, 12 Ocak'ta ülkesi Suudi Arabistan’da tutuklanmıştı. Badawi, 13 Ocak Çarşamba günü kefaletle serbest bırakıldı.

Uluslararası Af Örgütü’nün haberine göre, Badawi, 12 Ocak sabahı Cidde’de gözaltına alındı. Badawi, iki yaşındaki kızı Joud’la birlikte karakola götürüldü. Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Badawi’nin tutuklanmasıyla ilgili ilk yaptığı açıklamada şunları söyledi: Tanınmış insan hakları savunucusu Samar Badawi'nin tutuklanması, Suudi Arabistan'ın insan haklarına dair yükümlülüklerine karşı duyduğu mutlak nefretin son örneğidir ve ayrıca yetkililerin tüm barışçıl muhalefeti bastırmaya çalıştığının açık bir kanıtıdır.

Dört saatlik sorgulamanın ardından Dhabhan Cezaevi’ne gönderilen Badawi’nin tutuklanma sebeplerinden biri olarak eski eşi, tutuklı insan hakları avukatı Waleed Abu al-Khair’in serbest kalması bırakılması için bir twitter hesabı açarak kampanya başlatması gösteriliyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Yöneticisi Philip Luther, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Samar Badawi’nin tutuklanmasıyla, Suudi Arabistan insan hakları açısından bir kez daha gerilemiştir ve bu tutuklama, yetkililerin insan hakları savunucularının sessizce boyun eğmesini sağlamak için yürüttüğü taciz ve göz korkutma kampyasında ne kadar ileri gidebileceğini göstermektedir. Suudi Arabistan, kısa bir süre önce Şii din adamı Şeyh El-Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi bir günde idam ederek dünyayı şoka soktu ve insan haklarına hiç saygısı olmadığını bir kere daha gösterdi. Samar Badawi, sadece barışçıl bir şekilde ifade özgürlüğünü kullandığı için tutuklandı; derhal ve kayıtsız şartsız serbest bırakılmalıdır.”

İçişleri Bakanlığı Aralık 2014’te Samar Badawi’nin yurtdışına çıkışını yasaklayarak Brüksel’deki bir insan hakları etkinliğine gitmesini engellemişti. Ayrıca Badawi’nin eski eşi Waleed Abu al-Khair de Suudi Arabistan’daki insan haklarını koruyup savunduğu için 15 yıl hapse mahkum edilmiş, yüzbinlerce Af Örgütü aktivisti al-Khair’in serbest bırakılması için kampanya düzenlemişti. Öte yandan Samar Badawi’nin kardeşi Raif Badawi de toplumsal tartışma için bir internet sitesi kurduğu gerekçesiyle 10 yıl hapis ve 1000 kırbaç cezasına mahkûm edilmişti.

Badawi, Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerine karşı gösterdiği tepkiler sonucu Hrant Dink Ödülleri’nin 2015’teki iki sahibinden biri olarak seçilmişti.

Etiketler

Samar Badawi


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.