Soru işaretleri artıyor

Diyarbakır Barosu Başkanı Vekili Ahmet Özmen, soruşturmanın Tahir Elçi’nin değil, olay yerinde öldürülen iki polisin soruşturması olarak görüldüğünü, sokaktaki polislerin hiçbirinin şüpheli sıfatıyla ifade vermediğini belirtiyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden neredeyse iki ay geçti, fakat soruşturma dosyasında Elçi cinayetiyle ilgili halen tek bir şüpheli yok. Cinayet soruşturmasının gidişatına ilişkin Agos’a konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Vekili Ahmet Özmen, soruşturmanın Tahir Elçi’nin değil, olay yerinde öldürülen iki polisin soruşturması olarak görüldüğünü, sokaktaki polislerin hiçbirinin şüpheli sıfatıyla ifade vermediğini belirtiyor: 

Bu soruşturmanın faillerinin polis olduğunu düşünüyoruz. Görüntülerden üç polisin ateş ettiğini net görüyoruz. Emniyet’in dediğine göre beş polis çatışmaya girmiş, ama alınan ifadelere göre bu sayı sekiz. Dosyada 28 polis var, hepsi de tanık. Bu dosyada tek şüpheli, iki militanı olay yerine getiren taksi şoförüydü, o da serbest bırakıldı. Dosyadaki şüpheli arayışı, Tahir Elçi cinayetine değil, öldürülen polislere yöneliktir.”

13 saniye

Özmen’in belirttiğine göre, savcılığa yapılan başvuruda soruşturmanın bağımsız yürütülmesi talebine rağmen savcılık, bilgi ve belgeleri Emniyet’ten alıyor. Özmen, Emniyet’ten gelen polis kamerası görüntülerinde vurulma ânına ilişkin 13 saniyelik görüntünün olmadığını hatırlatarak, “Savcılık görüntüye el koysa ve bağımsız bir inceleme yürütse, sonuç farklı olabilir” diyor. 

Bu hafta cinayet soruşturmasıyla ilgili gelişmeler, olay yerindeki istihbaratçı polis varlığını ortaya çıkarmıştı. Tahir Elçi’nin öldürüldüğü sırada yapılan basın açıklamasında, görevli şubeler arasında İstihbarat Şubesi’nin olmadığı, buna rağmen İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden savcılığa gönderilen 11 ve 14 Aralık tarihli yazılarda basın açıklamasını takip etmek üzere iki, şüphelilerin bindiği aracı takip etmek üzere ise üç istihbaratçının görevlendirildiği ortaya çıktı. Özmen, bu istihbaratçılarla ilgili görevlendirmeyi kimin yaptığının açığa kavuşması gerektiğini belirtiyor. Öte yandan, militanları taşıyan taksinin başka bir polis aracı tarafından 8 kilometre boyunca takip edildiği de ortaya çıktı. 

Öte yandan, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili asli delil sayılan, Elçi’nin bedeninin düştüğü yerde bulunan 80 no’lu delil de olay yerinden alınmadı. Olay yerinden şimdiye kadar toplanan 47 delil arasında bulunması gereken 42 ve 47 no’lu deliller ise kayboldu. 

Cinayetin ardından dokuz savcının görevlendirildiğine ilişkin açıklamalar yapıldığını hatırlatan Özmen, aradan geçen yaklaşık iki aylık sürede, cinayeti çözmeye yönelik bir iradenin ortaya çıkmadığını söylüyor: “Savcılıkla görüştüğümüzde tek dosyamız bu değil, uğraşıyoruz deniyor. Öldürülen iki polisle ilgili failler konusunda soru işaretleri yok. Artık bu dosyanın sadece Tahir Elçi’ye odaklanması gerekiyor.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.