Gümrü cinayeti hâlâ aydınlanmadı

Ermenistan, 1 sene önce işlenmiş Gümrü cinayetinin dava sonucunu bekliyor.

Geçen yıl bu günlerde Ermenistan Gümrü’de yaşayan 7 kişilik Avedisyan ailesinin katledilmesi haberi ile çalkalanıyordu.  12 Aralık sabahı gerçekleşen vahşette aileden sadece 6 aylık küçük bir bebek ağır yaralı olarak kurtarılabilmiş fakat kısa süre sonra o da hayata gözlerini yummuştu. Bu yıl 12 Aralık’ta Gümrü sakinleri Avedisyan ailesi yine unutulmadı, yaşadıkları evin önünde mumlar yakıldı, çiçek ve oyuncaklar bırakıldı. Ermenistan artık dava sonuçlarını bekliyor.

Yetişkin Avedisyanlar tüfekle öldürülürken, çocuklara bıçakla saldırılmıştı. Şüpheli Rus asker Permyakov’un, olaydan sonra Türkiye sınırındaki Bayandur Köyü civarında gizlenirken, Rus sınır güvenlik askerleri tarafından yakalanıp Gümrü’deki üsse götürüldüğü açıklanmıştı. Gümrü’de katledilen Avedisyan ailesi için 15 Ocak’taki cenaze töreninden önce yapılan ayine Ermenistan’ın farklı şehirlerinden çok sayıda kişi katılmış, ayinden sonra yaklaşık 300 araçlık bir konvoy 102 No’lu Rus askerî üssüne doğru ilerlemişti. Üsten içeri girmek isteyen halk, Ermenistan polisi tarafından durdurulmuştu. Protestocular, şüpheli asker Valeri Permyakov’un tutuklanarak Ermenistan’da yargılanmasını istedi.

Permyakov yakalandıktan sonra Rusya bekleneni yapmış, suçlunun Ermenistan’a teslim edilmeyeceğini, askerî mahkemede yargılanacağını açıklamıştı. Fakat başta Gümrü ve Yerevan olmak üzere çeşitli şehirlerde yapılan protesto gösterileri sonucunda Rusya, askerin Ermenistan’da Rusya yasalarıyla yargılanacağını söylemişti.

Permyakov askerden kaçmak, silah hırsızlığı ve izinsiz silah kullanımı ve sınır ihlali suçları şikâyetleri ile  Ağustos ayında Ermenistan’daki Rus Üssü Mahkemesi’ne sevk edildi. Yargı Ermenistan’da fakat Rus Üssü’nde görülmeye başlandı. Bu cezalardan dolayı 12 Ağustos’da Permyakov 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cinayet davası için ilk mahkeme 18 Aralık’ta yapıldı. Herhangi bir sonuca varılmazken ikinci. Davanın 18 Ocak’ta görüleceği açıklandı.

Bir sene sonra Ermenistan medyası ve halkı hâlâ birçok sorunun cevabını bulabilmiş değil. Yaşanan ihmaller de cabası. Ermenistan Helsinki Yurttaşlar Derneği Vanadzor temsilcisi ve davanın takipçisi Artur Sakunts davanın hukuki değil siyasi eksende cereyan ettiğini belirtiyor. “Hâlâ cinayet sebebini bilmiyoruz, düzgün bir araştırma yapılmıyor. Satanisttir iddiası ortaya atıldı, ama bu iddiayı ortaya atanlar bile o tip bir cinayette katliamın bu şekilde kurgulanmayacağını biliyor. Permyakov’un altı açıklaması da birbiri ile ilintisiz.” diyor. Davanın objektif ve çok taraflı ilerleyemediğini belirten Sakunts yargının siyasete alet edildiğini söylerken, davanın takipçisi olacaklarını yineliyor.



Yazar Hakkında