Hrant Dink Oratoryosu için hazırlıklar tamam

Pangaltı Lisesinden Yetişenler Derneği’nin (PLYD) 70. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, İstanbul’da ilk kez, 24 Ocak'ta sahnelenecek olan Hrant Dink Çağdaş Oratoryosu için hazırlıklar tamamlandı.

24 Ocak Pazar akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek konser öncesi, orkestra üyelerinin de katılımıyla Pazar günü genel prova yapıldı. Hazırlıkların çok iyi gittiğini belirten eserin bestecisi Majak Toşikyan, başarılı bir konser olacağından emin olduğunu kaydetti. Agos’a konuşan besteci, Hrant Dink Oratoryosu’nun  16 Nisan’da da Los Angeles’ta sahneleneceğini duyurdu: “Yerevan’da yapılan dünya prömiyeri çok başarılı oldu. Onun sayesinde bu kapılar açıldı. Eserin İstanbul’da sahnelenmesini çok istiyordum, fakat bugüne kadar mümkün olamamıştı. PLYD’den bu yönde bir öneri geldiğinde çok mutlu oldum. Hrant Dink’in yaşadığı, nefes aldığı şehir olan İstanbul’da bu eserin sahnelenmesi en büyük arzumdu. Ayrıca, dernek bünyesinde oluşturulan tertip heyetinden de sevindirici haberler alıyorum. Basın dünyasından ve kültür sanat çevrelerinden çok özel insanların o gece Lütfi Kırdar’da olacağını biliyorum ve toplumun da konsere ilgi gösterdiğini işittim.”

40 kişilik orkestra

Çağdaş oratoryo için aralarında pop enstrümanlarının da yer aldığı kırk kişilik senfonik orkestranın eşlik edeceği Lusavoriç Korosu sahnede olacak. Bestelenen oratoryonun sözleri Bercuhi Berberyan tarafından yaızıldı. Solist olarak da Sercan Gazeroğlu, Karin Çubukçiyan Bozkurt ve bu prömiyer için Ermenistan’dan gelen Boğos Yeğyazar sahnede olacak. Bu projede Lusavoriç Korosu’yla yapılan ortaklığın çok verimli olduğunu söyleyen Toşikyan, “Lusavoriç Korosu ve şef Hagop Mamigonyan büyük şans oldu. Mamigonyan’la çok iyi anlaştık, eserin ruhunu çok iyi kavradı ve bu sayede, orkestra ve koro arasındaki uyum da üst düzeyde oldu” dedi.

PLYD’nin sanat faaliyetleri geleneğine yeni halka

Dernek Başkanı Vartan Balmumciyan ise böylesi bir konserle 70. yıl etkinliklerine başlayacak olmalarının çok anlamlı olduğunu ifade etti: “Dernek olarak bir kültür sanat geleneğinin mirasçısıyız. Bugün dernek salonumuz olmasa da sanatsal etkinliklere bu geleneğin bir devamı olarak destek veriyoruz. Oluşturulan tertip heyeti konserin en iyi şekilde insanlara ulaştırılması için özverili bir şekilde çalışıyor.” Balmumciyan,  oratoryonun İstanbul’da sahnelenmesinde  hayırsever Dikran Gülmezgil’in desteğinin de kendilerine güç verdiğini belirtti.’

Anna Turay, Arsen Kovan, Artur Kazar, Ayk Tahmincioğlu, Hrant Kalataş, Levon Bağış, Luiz Bakar, Masis Apelyan, Najda Şadyan, Rehan Sarıbay, Sarven Sahakyan ve Sona Menteşe’den oluşan tertip heyeti konser için sayılı günler kalmışken çalışmalarını hızlandırdı. Tertip heyeti üyesi Artur Kazar,  “Son yıllarda gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle cemaat içinde farklı bir yer edinen PLYD, 70. yılını kutlayacağı bu etkinlikle, aynı zamanda, Gedikpaşa’daki Ermenistanlı çocuklarımızın eğitimine de destek vermeyi amaçlıyor’’ dedi.

Davetiye temini için: Natali Ohanesyan (0536 243 5556), Sona Menteşe (0542 252 1568), Nareg Meydan (0539 545 5201)



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.