'Hayata Dönüş'te 15 yıl sonra karar: Tüm mahpus sanıklar beraat etti

‘Hayata Dönüş Operasyonu’ davasının 98. duruşmasında karar çıktı. Mahpusların yargılandığı davada tüm sanıklar beraat etti.

2000 yılının Aralık ayında, ölüm oruçlarını bitirmek gerekçesiyle başlatılan, biri asker 5 kişinin ölümü, birçok kişinin de yaralanmasına neden olan 'Hayata Dönüş Operasyonu' davasında, 15 yıllık yargılama sürecinin ardından karar çıktı. 

Tüm sanıklar suçlamalardan beraat etti.

Davada, operasyona maruz kalan 399 mahpus yargılanıyordu.

İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılanan mahpusların, “öldürme suçunu işlemediklerinin sabit olması nedeniyle” beraat etmesine karar verdi.

Avukatlar savunmalarında, Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu’nun 16 Ekim 2002 tarihli raporunu sundu. Raporda, mahpusların Uzman Çavuş Nurettin Kurt’u vurmadığı belgeleniyordu.

Savcı bugünkü mütalaasında cinayet suçlamasının zamanaşımı nedeniyle düşmesini istedi. Mütalaada, cezaevindeki mahpusların yargılandığı davada, beş kişiyi öldürdüklerine dair bir delil bulunmadığı da ifade edildi. Ancak mahkeme, mahpusların öldürme suçunu işlemediğine karar verdi.

Mahpuslara yöneltilen “devlet malına zarar”, “isyan çıkarmak” ve “patlayıcı bulundurmak” suçları da zamanaşımından düştü.

Ne olmuştu?

19 Aralık 2000’de 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de uzman çavuş Nurettin Kurt ile dört mahkum öldürüldü.

Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Ancak operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında