ANNELERİN GERÇEK YÜZÜ

Annelerin bazı dedikleri çocukları rahatsız ediyor.

Kris Tüysüz

Rahatsız olduğum, sürekli uyarmaları:

“Terliğini giy!”

“Bilgisayarı kapat!”

“Yatağa gir!”

“Dişlerini fırçala!”

“Oyun oynama!” (Bilgisayarda...)

“Dersini yap!”

“Televizyonu kapat!”

Anneler bunları söylerken görüntüsü rahatsız ediyor. Kaşları çatılıyor, gözlerini iyice açıyor, bebeği tutuyor... (Herkesin bebeği olmayabilir, bu bebeği olan anneler içindir.) Ben okuldan geldikten sonra başlıyor, akşam yatana kadar devam ediyor.

İyi olduğu durumlar da var

Birlikte oyun oynadığımızda, birlikte dışarı çıktığımızda, annemle kitap okurken, annem kardeşimle (bebekle) ilgilenirken kaşlarını indiriyor; gözleri normal açılıyor, gülümsüyor.

Annelere Notlar

Çocukların da fikirleri vardır. Anneler bir şey söylerken eksik söylemesin, açıklama da yapsın. Anneler kızgınken ne yapılacağını bilmeli ve uygulamalıdır. Örnekler:

  1. Anneler, kızgınken ne yapması gerektiğini bilmelidir.

  2. Anneler, gerçek yüzlerinin nasıl olması gerektiğini bilmelidir.

  3. Anneler, en iyi geçirdikleri zamanlarda nasıl davrandıklarını bilmelidir.

Ne yapılabilir?

Anneler, eksik bilgi verince yanlış anlaşılıyorlar. Annelere önerim, kızgın olduklarında tek yapacakları içlerinden “1, 2, 3” diye, 1’den 10’a kadar sayarak kendilerini kendi içlerinde rahat hissetmeleri ve normalleşmeleri.

Biz çocuklar, kendimiz saate bakarak yatma zamanımızı anlayabiliriz, annelerin bunu söylemesine gerek yok. Mesela yatacağımız zaman, her zaman dişlerimizi fırçalamak zorundayız. Bunun söylenmesine gerek yok.

Annelerin böyle davranası mümkündür!