"Çocuk sığınmacıların durumu felaket"

Avrupa Çocuk Ombudsmanları, mülteci çocukların durumuna dikkat çekmek için hazırladığı raporda, çocuk mültecilerin durumunu “felaket” olarak tanımlıyor. Raporda, resmi verilere göre Avrupa'ya gelen çocuk sığınmacı sayısının 337 bin ve Avrupa'ya ulaşabilmek için Akdeniz'i geçerken ölenlerin yüzde 30'unun çocuk olduğu belirtildi.

 

Avrupa Çocuk Ombudsmanları, mülteci çocuklar için acil müdahale çağrısında bulundu. 41 üyenin yer aldığı Avrupa Çocuk Ombudsmanları Birliği'ne (ENOC) göre, sığınmacı çocukların durumu "felaket".

Ortadoğu ve Afrika'dan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen çocuk sığınmacılar, soğuk, hastalık, insan ticareti, istismar ve taciz nedeniyle ciddi tehdit altında. Ombudsmanlar, mülteci sorunun çözümü konusunda Türkiye'ye verilecek mali yardıma karşı, sığınmacı çocuklara yardım garantisi istedi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, mülteci çocukların durumuna ilişkin kendi hükümetlerine düzenli olarak bilgi veren 41 çocuk ombudsmanı, bu konuda AB yönetiminin dikkatini çekmek için kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor, AB Adalet Komiseri Vera Juarova'ya sunuldu.

Raporda, resmi verilerde Avrupa'ya gelen çocuk sığınmacı sayısının 337 bin olarak belirtildiği anımsatıldı. Ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu vurgulandı.

Uluslararası göç organizasyonları, geçen yıl çocuk sığınmacı sayısının kaygı verici boyutta arttığını belirtiyor. Rapora göre Afrika ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya gelmek isteyen çocuklar ciddi biçimde ölüm, hastalık, insan ticareti, çocuk istismarı ve taciz tehdidiyle karşı karşıya. Gözetim merkezlerinde kalmak istemeyen çocuklar, parmak izi vermemek için kendi ellerine zarar veriyor.

Ölenlerin yüzde 30’u çocuk

Avrupa'ya ulaşabilmek için Akdeniz'i geçerken yaşanan kazalarda ölenlerin yüzde 30'u mülteci çocuklar. ENOC Başkanı Dullaert, Yunan adalarına ulaşabilen “şanşlı çocukların” sırılsıklam ıslanmış biçimde 70 kilometre daha yürümek zorunda kaldıklarını anlattı. Avrupa Çocuk Ombudsmanları, sığınmacı çocukların içinde bulunduğu durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, AB yönetimine, "acil müdahale" çağrısı yaptı.

Ombudsmanlara göre, Avrupa Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne imza atan bütün üye ülkeler, vatandaşı olsun olmasın, sınırları içindeki bütün çocuklardan sorumlu. Ombudsmanlar, Brüksel yönetiminden köklü bir yasal düzenleme ve mali kaynak talebinde bulundu.

Raporda, kış koşullarında çocuk sığınmacıların daha az etkilenmesi amacıyla "geçiş kampları" oluşturulması önerildi. Mülteci sorununun çözümü konusunda Türkiye'ye yapılacak mali yardıma karşılık, mülteci çocuklara yardım garantisi istenmesi gündeme getirildi. Mültecilerin AB içinde dağıtılması planında çocuk sığınmacılar ve çocuklu ailelere öncelik tanınması istendi.

Avrupa’ya gelen sığınmacıların yüzde 60’ının savaşla ilgilisi yok

Bu arada Hollanda Televizyonu'na (NOS) konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa'ya gelen sığınmacıların yüzde 60'ının savaşla ilgisi olmadığını söyledi.

Timmermans, resmi kayıtlar göre, Tunus, Fas gibi Afrika ülkelerinden ekonomik nedenler yüzünden ayrılanların, önce Türkiye'ye, oradan da AB'ye geldiklerini açıkladı. Timmermans, bunların hiçbir şekilde mülteci sayılabilecek bir durumu bulunmadığını ve derhal geri gönderilmeleri gerektiğini söyledi.

Timmermans, 2 aya kadar mülteci krizinin çözülmemesi durumunda Schengen Anlaşması'nın yürürlükten kalkacağını, sınır kontrollerinin yeniden hayata geçirileceğini vurguladı. Frans Timmermans'a göre, bu tedbirler de mülteci akınını durdurmayacak. Üstelik sınır kontrolleri nedeniyle Avrupa ekonomisi ciddi zarar görecek. 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında