Garo Paylan: "Bu yokluğun yanında olabiliriz"

Halkların Demokratik Kongresi delegesi Garo Paylan, 1. Genel Kurul'da, Ermeni Soykırımı'nın 24 Nisan'daki yıl dönümü anmalarına işaret ederek, '100 yıl önce biz her şehirdeydik. Şu anda 40 bin kişi kaldık ve çoğunlukla İstanbul'dayız. HDK yalnızca var olanların kongresi midir' diye sordu.

Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) 1. Genel Kurulu'nda söz alan Garo Paylan, HDK'yi, 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklerdeki yetersizliği nedeniyle eleştirdi.

'Bu yokluğun yanında olabiliriz'

Garo Paylan, 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü nedeniyle HDK'nin bir bildiri yayımladığını ve 24 Nisan'ın her şehirde anılmasını istediğini hatırlattı. Ancak sadece birkaç ilde anmalar düzenlendiğini kaydeden Paylan, '100 yıl önce biz her şehirdeydik. Şu anda 40 bin kişi kaldık ve çoğunlukla İstanbul'dayız. HDK yalnızca var olanların kongresi midir? Yüzyıl önce bu toprakların yarısı Ermeniler, Süryaniler, Ezidiler, Rumlar'dan oluşuyordu. Şu anda binde biriz. Bu yoklukta hepimizin payı var. Bu yokluğun yanında olabiliriz' diye konuştu.

'Bizim bu örgütlerle hesaplaşmamız gerekmiyor mu'

İstanbul'da yapılan anmada isim vermeden Halkın Kurtuluş Partisi'nin (HKP) provokasyon girişimini hatırlatan Paylan, 'İstanbul'da yapılan anmada yanımıza kırmızı bayraklarla gelenler vardı. Ancak bizim acımızı paylaşmaya değil, sesimizi kısmaya gelmişlerdi. Bir hafta sonra gördük ki, o örgüt, 1 Mayıs koordinasyonundaydı. Bizim bu örgütlerle hesaplaşmamız gerekmiyor mu' diye sordu.

Paylan, HDK'nin gelecek yıl 24 Nisan'da her yerde Ermenilerin yasını paylaşmasını umduğunu dile getirdi.

(Kaynak: Marksist.org)