Demirtaş: Dünya değişiyor ve Türkiye dışında kaldıkça fatura daha ağır oluyor

Avrupa Parlamentosu'ndaki Kürt Konferansı’nda, “Türkiye’de Modelden Soruna” konulu oturumda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin yeniden sahneye çıktığını belirterek, "Dünya değişiyor ve Türkiye bunun dışında kaldıkça fatura daha ağır oluyor. Bütün halklar daha ağır bedeller ödüyor” diye konuştu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda (AP) başlayan ve yarın akşam sona erecek olan 12’nci Uluslararası Kürt Konferansı’nın ikinci oturumu “Türkiye’de Modelden Soruna” başlığıyla gerçekleşti. Gazeteci Cengiz Çandar, Prof. David Romano, Prof. Susan Breau, ABD Hırvatistan eski Büyükelçi Peter Galbraith, AP milletvekili Takis Hadjigeorgoui ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oturumda birer sunum yaptı.

Demirtaş; Skyes-Picot'un yüzüncü yılı

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre Selahattin Demirtaş, Türkiye’de yakın tarihin en karanlık siyasi atmosferinin yaşandığını vurguladığı konuşmasında, “Skyes-Picot’un 100'üncü yılı dolmak üzere. 100 yıl boyunca dünya, bölge değişti, demokrasi, devlet yönetim biçimleri değişti, Kürtler değişti, bölgedeki aktörler değişti, ekonomik modeller, ticaret anlayışı değişti. Birçok alanda değişim yaşandı. Dünya bu kadar değişirken, Türkiye değişmedi. Bölgedeki dengeler altüst olurken, 100 yıl önceki statüler yıkılırken, Türkiye buna hazırlık yapamadığı için, düşünsel anlamda, ideolojik anlamda, yönetim modeli, dış politika anlamında hazırlık yapamadığı için kriz Türkiye’nin krizi haline geldi. Çünkü Kürtler artık bu sorunu aştılar. 21. yüzyıla uyarlanabilecek değişimi yakalayabilecek bir anlayışa geldi. Kürtler, kendi Kürt sorununu çözdüler” değerlendirmesi yaptı.

Kürtlerin yeniden sahneye çıktığını belirten Demirtaş, “Şimdi aslında ne Türk halkını, ne Türkiye’de yaşayan diğer kültürleri, kimlikleri, inançları tehdit etmeyen, onları yok saymayan bir Kürt siyasi perspektifi oluştu. Kürtler, Türkleri düşman olarak görmüyor, Türklük için Kürtler bir tehdit değil, laiklik için bir tehdit değil, İslam için de bir tehdit değil. Başka din ve inançlar için de tehdit değil. Peki, neden Türkiye Kürtleri tehdit olarak görüyor, çünkü statükocu bir zihniyete sahipler. Ana muhalefetin, yönetim kadrosunun kendisini gözden geçirmesi lazım. Dünya değişiyor ve Türkiye bunun dışında kaldıkça fatura daha ağır oluyor. Bütün halklar daha ağır bedeller ödüyor” diye konuştu.

Demirtaş, Türkiye’de PYD’ye gösterdiği tepkiyi ve Cenevre’ye katılmasını engelle çabalarını ise “akıl tutulması” olarak değerlendirdi.

Cizre’deki durumu da aktaran Demirtaş, “Oysa biz AB’ye üyelik sürecini yaşayan bir Türkiye’den bahsediyoruz. Bu aynı zamanda AB’nin kriterlerinden bahsediyoruz. Bu kriterler AB’nin değil, insanlığın kriterleri, insanlığın ortak yarattığı değerlerin kriterleridir” vurgusu yaptı.

Çandar: Ülkem için endişeliyim

Aynı oturumda konuşan gazeteci Cengiz Çandar, Türkiye’nin büyük bir felaket ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Türkiye seçimlerden sonra faşist bir rejime evrildi. Ülkem için kaygılıyım. Türkiye'de Kürt halkı üzerine bir felaket yağıyor. Türkiye’de hiçbir zaman şehirler bombalanmadı, sokağa çıkma yasağı, cenazelerin kaldırılamadığı küçük bedenlerin buzdolabında saklandığı, şehirlerin harabeye çevrildiği bir durum yaşanmadı. Bu duruma karşı çıkan 1128 akademisyen ülkeyi yöneten hükümet tarafından ‘terörist’ ilan edildi. Kürt siyasi hareketine terörist etiketi yapıştıran zihniyet, akademisyenlere de terörist diyor. Bir akıl tutulmasıyla karşı karşıyayız” dedi.

Çandar: Davutoğlu’nun istemediği PYD Kobane’nin kahramanlarıdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “PYD’yi Cenevre’de istemiyoruz” sözlerini de eleştiren Çandar, “Davutoğlu’nun istemediği bu insanlar Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşan kahramanlardır. Bu insanlar Kobanê’de savaşırken, Davutoğlu, bu iktidarın başındaydı. ‘Kobanê düşecek’ diyorlardı ama Kobanê düşmedi. Ve sonrasında ne oldu hepimiz birlikte gördük. Bugün Türkiye’nin Erbil’den başka hiçbir dostu kalmadı. Bugün askeri yöntemlerle Kürt sorununda çözüm arıyor. 32 yıldır acı sonuçlarla bunun çözülmeyeceğini görüldü” diye konuştu.

Konuşmasında Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye desteklemekle eleştiren Çandar, şunları söyledi: “AKP, sadece seçim sonuçlarından yola çıkarak bunları yapmıyor. AB’den destek alıyor. Türkiye Suriyeleşiyor. AB çıkarları doğrultusunda davranmaya devam ederse çok kötü durumlar olur. AB, Türkiye’nin ahlak dışı uygulamalara karşı sessizliğini korursa daha büyük bir göç dalgası olur, Avrupa’ya.”

Romano: Türkiye’yi karanlık bir gelecek bekliyor 

Prof. David Romano da Türkiye’de yaşananların 1980 yıllarını aratmadığını vurgulayarak, “Gazeteciler, akademisyenler büyük baskı altında, birçoğu cezaevinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı olan herkese davalar açılıyor. Sosyal medya ağı kapatılıyor, yasaklanıyor. Kürt illerinde askeri operasyonlar yapılıyor. Böyle devam ederse Türkiye’yi karanlık bir gelecek bekliyor” şeklinde konuştu.

Breau: Türkiye IŞİD’le mücadeleyi zorlaştırıyor 

Oturumda söz alan Prof. Susan Breau şunları söyledi: “Kürtler insanlarını korumak için silaha başvurmak zorunda kalıyorlar. Kürt halkları insanlık suçlularına karşı savundukları için terörizm ile itham ediliyorlar. Onun için terörizm tanımı değişmesi gerekiyor. AB divanının bu konudaki çalışmalarını biliyorum. PKK ve pêşmerge DAİŞ’e karşı savaşan gruplardır. Kendi hayatlarını ortaya koymalarına rağmen suçlu ve terörist ilan ediliyorlar. Türkiye DAİŞ’e karşı mücadeleyi zorlaştırıyor. Bugün insanlık dışı güçlerle savaşan tek güç Kürtlerdir.”

Hadjigeorgoui: PKK’sız çözüm olmaz

AP Milletvekili Takis Hadjigeorgoui da yapılan konuşmalarda umudun dile getirilmediği eleştirisini yaparak, “Ben Kıbrıs’tan geliyorum, diyebilirler ki ‘Sen Türkiye’ye karşı tepkilisin.’ Evet Türkiye yöneticilerine karşı bir tepkim var, Erdoğan, Demirtaş’ın Kürtlerin oto determinasyon hakkına ilişkin yaptığı konuşmalardan sonra hukuki prosedür başlatılması için düğmeye bastı. Türkiye’nin AB’ye girmesi gerekiyor, ama Türkiye de kısa zaman içerisinde AB’ye gireceğini beklemiyordur. AB ve Türkiye’nin çıkarına üyelik süreci devam etmelidir. Demirtaş’a Şubat ayı başında AP’den bir heyetin Diyarbakır başta olmak üzere Kürtlerin yaşadığı diğer yerlere gideceğini söyledim. Böylece oradaki durum hakkında bilgimiz olacak ve mesajımızı iletebileceğiz. Kürt sorununun çözümü de PKK’siz olmaz” dedi.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında