Salih Müslim: Davet edilmedik

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre-3 toplantısına dair açıklamalarda bulundu. Kendilerine bir davetiye ulaşmadığını söyleyen Müslim, “biz katılmazsak barış süreci tehlikeye girer” dedi.

Banu Güven’le Artı Haber’e konuşan Müslim, davetin gelmemesinin teknik bir sebepten ötürü değil, bazı iradelerin karşı çıkışından kaynaklandığını söyledi.

Müslim, toplantıya davet edilen ve PYD’nin de en büyük bileşeni olan Demokratik Suriye Meclisi’nin (SDM) Eşbaşkanı Heysem Menna’nın ise kendilerine “Siz olmadan biz de gitmeyiz” dediğini aktardı.

Müslim, “Biz katılmazsak Suriye için barış süreci tehlikeye girer ve akıbeti de Cenevre 2 gibi olur. İradeler her nedense buna karşı çıkıyor” dedi. 

“Suriye’nin iç işlerine müdahale”

Salih Müslim, Türkiye’nin PYD’nin katılmasına karşı tavrına yönelik olarak da şunları söyledi:  “İşin perde arkasında neler döndüğünü bilmiyoruz. Ama bize yansıdığı kadarıyla Türkiye barış istemiyor ve başka taraftan bazı delegeleri öne sürüyor. Bu, Suriye’nin iç işlerine müdahaledir.”

PYD Eş Başkanı Müslim son olarak da “Bize bir davetiye gelmemişse toplantıya gitmeyeceğiz. Olmazsa da kendi işimize devam edeceğiz,” dedi.

BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ofisinden yapılan açıklamada, katılımla ilgili kesin yanıt alana kadar kimlere ya da kaç kişiye davetiye gönderdikleri ile ilgili bilgi vermeyecekleri belirtilmişti. 

SDM davet edildi

BM’nin davetiyeleri gönderdiklerini açıklamasından kısa süre sonra Rusya’nın desteklediği çeşitli isimlerden arka arkaya “biz de çağrıldık” açıklamaları geldi. Suriye lideri Esad’ın eski başbakan yardımcısı olan Kadri Cemil, AFP’ye yaptığı açıklamada davetiye aldığını söyleyerek “Cenevre’ye doğru yola çıktım” dedi. Kürt ve Araplardan oluşan, ancak en büyük bileşeni PYD olan SDM Eşbaşkanı Heysem Menna da görüşmelere “müzakereci olarak” davet edildiğini açıkladı. Ancak Menna’nın kendi adına mı yoksa SDM adına mı davet edildiği netlik kazanmadı.

YMK

Cenevre görüşmelerinde Suudi Arabistan ve Türkiye, muhalefeti geçen yıl Rihad’da kurulan Yüksek Müzakere Komitesi’nin (YMK) temsil etmesi gerektiğini düşünüyor. Cihatçı İslam Ordusu’nun da aralarında olduğu YMK de kendilerinin muhalefetin tek temsilcisi olduğunu savunuyor. YMK’den Fuad Aliko AFP’ye yaptığı açıklamada grubun Cenevre’ye davet edildiğini ancak başka kimlerin hangi şartlarda davet edildiğini öğrenmeden karar vermeyeceklerini söyledi.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında