Danimarka mültecilerin ziynet eşyalarına resmen el koyacak

Danimarka Parlamentosu, sığınmacıların ziynet eşyalarına el konulmasına imkan veren tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, “sığınmacıları caydırmayı” amaçlayan tasarı, tartışmalı bir oturum sonrası 27'ye karşı 81 oyla parlamentodan geçti.

Yasaya göre, Danimarka polisi, sığınmacıların ülkeye getirdikleri 10 bin Danimarka Kronu'ndan (yaklaşık 1000 Euro) değerli eşya ya da nakit paralarına el koyabilecek.

Evlilik yüzükleri ve manevi değeri olan ziynet eşyalar ise kapsam dışında tutulacak.

Sığınmacıların ülkeye ailelerini getirebilmeleri için öngörülen süre de bir yıldan üç yıla çıkarıldı.

Tasarının, birkaç gün içinde Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'nin onayıyla yasalaşması bekleniyor.

Bazı uluslararası yorumcular girişimi, Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik uygulamalarına benzetmişlerdi.

BM ve Avrupa Konseyi’nden eleştiri 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un sözcüsü Stephane Dujarric, Danimarka Parlamentosu'nun onayladığı yasa tasarısını eleştirdi, mültecilere merhametle davranılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Konseyi de yasa tasarısını eleştirmiş, tasarının bazı unsurlarının uluslararası anlaşmalara aykırı olabileceğini bildirmişti.

Danimarka Göç Bakanlığı ise göçmenlerin bakım masraflarını karşılamalarının normal olduğunu vurguluyor. 

Danimarka, geçtiğimiz eylül ayında da Lübnan'daki gazetelere mültecilere yönelik bir ilan vermiş ve 'Danimarka'ya gelmeyin' demişti. 

Geçtiğimiz günlerde de Galler’e sığınan mültecilere çalışma izninin verilmemesi ve yemek alabilmeleri için kırmızı bileklik takma zorunluluğu getirilmesi medyaya yansımıştı

Etiketler

Danimarka mülteci


Yazar Hakkında