Moskova'da kritik zirve

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin devlet başkanları düzeyindeki gayrı resmi toplantısı Moskova'da başladı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın da katıldığı zirvede ikili görüşmelerin ayrıntıları henüz basına yansımadı. Bağımsız Devletler Topluluğu Sovyetler Birliği’ne son verilerek 1991 yılında kurulmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlığında Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen toplantıya Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katılım sağladı.

Zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, BDT üyesi ülkelerin devlet başkanları ile bir araya geldi. İkili görüşmeler hakkında bilgi verilmezken görüşmelerin ardından BDT devlet başkanları zirvesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlığında toplandı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, daveti kabul ederek toplantıya katıldıkları için BDT’ye üye ülkelerin devlet başkanlarına teşekkür etti. Ardından BDT dönem başkanlığını yürüten Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov da bir konuşma yaptı.

Devlet başkanları toplantıda BDT coğrafyasında değişik alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ve entegrasyon sürecinin hızlandırılması konularında görüş alışverişinde bulundular.

Rusya Rederasyonu 8 Aralık 1991 yılında Belovejskaya Puşşa'dau, Ukrayna ve Beyaz Rusya ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nun oluşturulması anlaşmasını imzalayarak Sovyetler Birliği'ne son vermişti.

Öte yandan; Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, 7 Ekim 2002 tarihinde 6 Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan) tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan