HDP’li vekiller Cizre için açlık grevinde

Cizre’deki yaralılar için İçişleri Bakanlığı’yla görüşen ve sonuç alamayan HDP’li milletvekilleri, Cizre’deki yaralılar sorunu çözülene kadar açlık grevine başladı.

Cizre'de beş gündür ateş altında tutulan, beşi kan kaybından yaşamını yitiren ve çoğu ağır yaralı sivillerin hastaneye nakli için bugün saat 11.00'den 17.00'ye kadar İçişleri Bakanlığı’nda yetkililerle görüşen HDP milletvekilleri İdris Baluken, Meral Danış Beştaş ve Osman Baydemir, görüşmelerden sonuç alamayınca, İçişleri Bakanlığı’nda açlık grevine başladı.

Verilen sözlerle yerelden gelen bilgi çelişiyor

HDP’den üç milletvekili adına yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlık yetkililerinin verdiği taahhütler ve bilgiler, Cizre yerelinden bize ulaşan bilgiler ile tamamen çelişiyor. Ambulansların cenazeleri ve yaralıları almak üzere gönderilmesi yerine, yaralıların bulunduğu bina ve civarı zırhlı araçlarla tekrar ateş altına alındı. Tüm çabalarımıza rağmen, görüşmeler esnasında yaralı ve hastaneye götürülemeyen yurttaşlardan Nusret Bayar da yaşamını yitirdi. Her an yeni ölümlerin gerçekleşmesi riski ile karşı karşıyayız. Tüm bunlar göz önüne alındığında, cenaze ve yaralıların ateş altındaki binadan hastaneye nakilleri sağlanıncaya, sağlık hakkı ve yaşam güvenceleriyle ilgili koşullar yerine getirilinceye kadar bizler heyet olarak İçişleri Bakanlığı'nda açlık grevine girmiş bulunuyoruz” dendi.

Sorun çözülene kadar grevdeyiz

Milletvekilleri tüm çabalarının yeni ölümler yaşanmadan yaralı ve cenazelerin hastaneye nakledilmesi olduğunu söylerken, bunun sağlandığı durumda açlık grevine son vereceklerini belirtti. Açıklamada “Hükümete, AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler ile iç hukuka riayet etmesi, Cizre'de yeni ölümler yaşanmadan gerekli insani girişimleri bir an önce sonuca ulaştırması çağrımızı yineliyoruz” denildi.

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında