AKPM’de Karabağ tartışması

26 Ocak’ta Avrupa Konseyi Parlamenterlerin Meclisi’nde (AKPM) Dağlık Karabağ’la ilgili ele alınan iki rapor tartışma yarattı.

İngiliz Milletvekili Robert Walter'in hazırladığı ''Dağlık Karabağ'da ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş diğer topraklarında şiddetin artışı'' başlıklı rapor kabul edilmezken, Bosnalı delege Milica Marković'in hazırladığı ''Azerbaycan'ın sınır bölgelerinde yaşayanların su yoksunluğu'' başlıklı rapor 98 kabul oyuna karşılık 71 red oyu ile kabul edildi. 

Walter'in hazırladığı büyük tartışmalara yol açan belge ''Ermeni askerlerin Dağlık Karabağ'dan ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş diğer bölgelerinden çıkarılmasını ve orada Azerbaycan'ın hüküm sürmesini'' talep ediyordu. 

Bosnalı Marković'in raporunda ise, Dağlık Karabağ'ın Martakert bölgesinde bulunan Sarsang su rezervuarı etrafında yaşanan tartışmalar ele alınıyor. Marković’in raporu , Ermenistan'ın bu rezervuarı ''silah'' olarak kullanıp Azerbaycanlıları tehdit ettiğini ve sınır bölgesindeki Azerbaycanlıları sudan mahrum bırakarak onların tarım yapmasını engellediğini iddia ediyor.

Marković'in Ermenistan karşıtı raporunun leyhine oy veren Türkiye Cumhuriyeti milletvekilleri arasında bu isimler yer alıyor: Mehmet Babaoğlu, Metin Lütfi Baydar, Deniz Baykal, Utku Çakırözer, Markar Yesayan, Şaban Dişli, Emine Nur Günay, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Erkan Kandemir, Talip Küçükcan, Suat Önal, Leyla Şahin Usta, Burhanettin Uysal, Serap Yaşar. CHP'li İlhan Kesici ise çekimser kaldı. 

Sözkonusu belgeler AKPM’de tartışma yarattı. Raporların aleyhine oy veren parlamenterler bu raporların var olan gerginliği daha yükselteceğini öne sürdüler. Rapor aleyhine konuşan Fransız milletvekili Azerbaycan Dışişleri Bakanı'nın ''Ermenistan'ı barış içinde yaşatmayacağız'' sözlerini hatırlattı.

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları AKPM'de yapılacak oylama hakkında açıklamada bulunmuşlardı. Açıklamada: ''AKPM'nin yakında çatışma hakkında raporlarları tartışabileceğini anlıyoruz,o yüzden de Minsk Grubu'nun müzakere srecinin tek legal muhatabı olmaya devam ettiğini AKPM'ihatırlatmak istiyoruz''.

AKPM'de Ermenistan temsilciliği tarafından yapılan açıklamada da ''Raporlar Dağlık Karabağ sorununu ve sorunun tarihini sulandırıyor ve barış sürecine müdahale ediyor'' denildi. 

''Azatutyun.am''e demeç veren Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanı Sözcüsü Davit Babayan:''AKPM'nin kaybettiği şahsiyeti geri kazanması için yıllar gerekir'' şeklinde konuştu. 

Rapor aleyhine konuşanlar söz konusu iki raporun yalnızca Azerbaycan'la işbirliği sonucu ortaya çıktığını öne sürerek, Karabağ yönetiminin daha önce bu su rezervini Azerbaycan'la ortak kullanmaya hazır olduğunu belirttiğine dikkat çektiler. 



Yazar Hakkında