65. Cannes Film Festivali başlıyor

Dünyanın en büyük sinema etkinliklerinden olan Cannes Fim Festivali bugün başlıyor. Festivalde 'Altın Palmiye' için 4 bin 300 film arasından seçilen 22 film yarışacak. Türkiye'den Rezzan Yeşilbaş’ın ‘Sessiz’ adlı filmiyle katılacağı festivalde Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, Nuri Bilge Ceylan'a Altın Kamera ödülünü verecek.

65. yılını Marilyn Monroe’nun bir doğum günü pastasını üflediği özel afişiyle kutlayan Cannes Film Festivali başlıyor. Cannes’da David Cronenberg’den Ken Loach’a birçok büyük yönetmen son işleriyle seyirci karşısına çıkacak.

Festival'in açılışı Wes Anderson’ın 'Moonrise Kingdom' adlı filmiyle yapılıyor. Leos Carax’ın yıllar sonra Eva Mendes ve Kylie Minogue'un da dahil olduğu bir kadroyla çektiği 'Holy Motors', Abbas Kiarostami’nin Japonya’da geçen 'Like Someone in Love' gibi filmler Altın Palmiye adayları arasında yer alıyor.

Altın Palmiye adayları

Festivalde 'Altın Palmiye' için 4 bin 300 film arasından seçilen 22 film yarışacak. 

Bu filmler şöyle sıralanıyor:

Jacques Audiard'ın 'De Rouille et D'os', Leos'un Carax'ın 'Holy Motors', David Cronenberg'in 'Cosmopolis', Lee Daniels'in 'The Paperboy', Andrew Dominik'in 'Killing them softly', Matteo Garrone'un 'Realty', Michael Haneke'nin 'Love', John Hillcoat'ın 'Lawless', Hong Sangsoo'nun 'In another country', Im Sangsoo'nun 'Taste of Money', Abba Kiarostami'nin 'Like someone in Love', Ken Loch'ın 'The angels share', Sergei Loznitsa'nın 'In the fog', Christian Mungiu'nun 'Beyond the Hills', Yousry Nasrallah'ın 'Baad el Mawkeaa', Jeff Nichols'un 'Mud', Alain Resnais'in 'Vous n'avez encore rien vu', Carlos Reygadas'ın 'Post Tenebras Lux', Walter Salles'in, 'On the Road', Ulrich Seidl'in, 'Paradise: Love', Thomas Vinterberg'in 'The Hunt'.

Jüri başkanı Moretti

Başkanlığını İtalyan Nanni Moretti'nin üstleneceği bu yılki jüride Filistinli oyuncu ve yönetmen Hiam Abbass, İngiliz yönetmen Andrea Arnold, Fransız oyuncu Emmanuelle Devos, Alman oyuncu Diane Kruger, İngiliz oyuncu Ewan Mc Gregor, ABD'li yapımcı Alexander Payne, Haitili yönetmen ve yapımcı Raoul Peck yer alıyor.

Klasikler bölümü

Filmleri kadar kırmızı halıyla da anılan festivalde, klasik filmlerin restore edilmiş versiyonları 'Cannes Classics' bölümünde gösterilecek. Bu bölümde ‘Bir Zamanlar Amerika’, ‘Jaws’ ve Hitchcock’un ‘Ring’i gibi klasik yapıtlar gösterilecek. Klasik filmler özel bölümün ziyaretçileri arasında Robert De Niro, Agnes Varda ve ‘Tess’i sunmak için tekrar bir araya gelecek Roman Polanski ile Nastassja Kinski gibi isimler bulunuyor. 

Nuri Bilge Ceylan'a ödülü verilecek

Türkiye’den sadece Rezzan Yeşilbaş’ın ‘Sessiz’le kısa metrajlı film kategorisinde yarışacağı, Nuri Bilge Ceylan’a ‘Altın Kamera’ ödülünün verileceği festivalde Fatih Akın’ın babasının köyünde çektiği belgeseli ‘Polluting Paradise’ 18 Mayıs'ta özel bir gösterimle izleyiciye sunuluyor. 

Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, festival sırasında 17 Mayıs'ta düzenlenecek bir etkinlikle yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 2012 'Carossee d'or' sinema ödülünü takdim edecek. Ödül öncesi Ceylan'ın Fransa'da ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan 'Mayıs Sıkıntısı' filmi de gösterilecek.

65. Cannes Film Festivalinde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışacak eserler arasında Rezan Yeşilbaş'ın 'Sessiz' isimli filmi de yer alıyor. 'Sessiz', yarışmaya gönderilen 4 bin 500 film içinden jürinin seçtiği 10 kısa metrajlı film arasına girmeyi başardı.

Bernard-Henri Levy Libya belgeseli gösterimine katılacak

Ünlü Amerikalı sinema yönetmeni ve oyuncusu olan aynı zamanda siyasi kimliğiyle tanınan Sean Penn, Haiti'ye yapılacak bağışlarla ilgili düzenlenecek özel bir geceye katılmak üzere Cannes'a gelecek. Fransa'nın ünlü felsefecisi Bernard-Henri Levy, festival sırasında hazırladığı Libya konulu belgeselin gösterimi için festivale katılacak.

Dünyanın en önemli sinema pazarı

Cannes film festivali, 'Altın Palmiye' ve yarışma dışı gösterilecek yeni filmlerin dışında, dünyanın en önemli sinema pazarı olma özelliği taşıyor.

Festival dolayısıyla kurulan 13 bin metrekare genişliğindeki sinema pazarına ise 100'ü aşkın ülkeden 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Festival dolayısıyla kurulacak 600 stantta dünyanın dört bir yanından gelen filmler yeni pazarlar için 'görücüye çıkma' şansı bulacak.

Festivali, dünyanın dört bir yanından gelen 4 bin 600 gazetecinin takip etmesi bekleniyor. Festival dolayısıyla 73 bin olan Cannes kentinin nüfusu, iki hafta boyunca yaklaşık 200 bine çıkacak. 

Festivalin kapanışı Claude Miller'ın 'Therese Desqueyroux' isimli filminin gösterimiyle 27 Mayıs'ta yapılacak.

(Radikal/CNN TURK)

(vE)