Suriye'de seçim sonuçları belli oldu

Suriye seçimlerinin sonuçlarına göre Baas Partisi meclisteki sandalyelerin çoğunluğunu kazandı. Ancak diğer partilerin İçişleri Bakanlığı izniyle seçime girebildiği belirtildi. Muhalifler seçimi protesto ederken, çatışma halindeki yerlerdeki seçim sonuçlarına dair bilgi verilmedi.

Suriye'de 40 yıl aradan sonra geçen hafta yapılan ve çok partili olduğu belirtilen ilk seçimlerin sonuçları belli oldu. Katılımın yüzde 51 olduğu seçimde, Baas Partisi meclisteki sandalyelerin çoğunluğunu kazandı. Muhalifler seçimi protesto ettiler. 

Suriye Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre seçime katılım oranı yüzde 51,26 olarak gerçekleşti. Suriyeli yetkililer, şiddet olaylarının yaşandığı bölgelerdeki duruma ilişkin olarak bilgi vermedi.

Seçimlere BAAS'ın başını çektiği Ulusal İlerici Cephe'nin dışında 7 parti daha katıldı. Bu partilerin hepsi İçişleri Bakanlığı'ndan aldıkları izinle seçimlere katılabildiler. 

Sonuçlar 2007 yılındaki seçimlerden farklı olmadı ve Baas Partisi yine 250 sandalyenin çoğunluğunu kazandı. Yeni mecliste 30 kadın milletvekili olacak. Meclisin iki hafta içinde toplanması bekleniyor.

Muhalefet ise bu seçimi boykot etti. Seçimler esnasında da işgal altında olan Humus, İdlib, Deraa gibi kentlerde ve Halep'in birçok mahallesinde katılımın sıfır noktasında olduğu ve birçok yerde sandıkların açılmadığı belirtildi.(Marksist.org)

Muhalifler yine 'Galyun' dedi

Öte yandan Roma'da toplanan ve Suriyeli muhaliflerin bir bölümünü temsil eden Suriye Ulusal Konseyi adlı örgüt, Burhan Galyun'u başkanlığa yeniden seçti. Galyun, kurulduğu Ekim 2011'den beri konseyin başkanlığını yürütüyor.

'36 muhalif öldürüldü'

Suriye'de Beşir Esad yönetimine bağlı ordunun muhaliflere yönelik bugün düzenlediği operasyonlarda 36 kişinin öldüğü iddia edildi. Muhalefet yanlısı Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Deyr-i Zor'da 7, Şam, Tartus ve Hama'da 6'şar, İdlib ve Humus'ta 5'er, Der'a'da 1 kişi olmak üzere ikisi çocuk 36 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çatışmalar devam ediyor

Suriye'de BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın ateşkes planı kağıt üzerinde yürürlükte olsa da ülkede çatışmalar ve saldırılar devam ediyor. Son olarak muhalifler Rastan kentinde 23 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

Birleşmiş Milletler ise ülkede kağıt üzerinde yürürlükte olan ateşkesi denetlemek için gözlemci sayısını artırıyor. Örgütün amacı Güvenlik Konseyi'nin kararı doğrultusunda gözlemci sayısını ay sonuna kadar 300'e çıkarmak.(Demokrathaber.net)

Şiddet Lübnan'a sıçradı

Suriye'deki şiddetin sona ermemesi, komşu ülkeleri de etkiliyor. Lübnan'ın Trablus kentinde son iki gündür Sünni ve Nusayriler çatışıyor. Suriyeli muhalifleri destekleyen bir gencin gözaltına alınmasıyla başlayan çatışmalarda can kayıplarının yanısıra yaralananlar da var. (NTVMSNBC)

 

Kategoriler

Güncel Dünya