Hollande: Soykırımı inkar yasası tekrar gündeme alınacak

28 Ocak akşamı Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen 'Ermeni Kuruluşları Koordinasyon Kurulu’nun yıllık yemeği düzenlendi. Yemekte konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, soykırımı inkar yasasında revizyona gittiklerini söyledi.

Paris'te düzenlene yemeğe Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yanı sıra Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, sanatçı ve İsviçre nezdinde Ermenistan elçisi Charles Aznavour, Fransa'daki Ermenistan elçisi  Vicken Tchitechian, Fransa’nın tanınmış Ermeni siyasetcisi Patrick Devedjian, Sorbonne Üniversitesi öğretim görevlisi olan Marc Moogalian ve sivil toplum örgüüt temsilcileri de katıldı. 

Hollande yemekte yaptığı konuşmada, Fransa’da Ermeni Soykırımı'nı inkarın cezalandırılması konusundaki yasanın revize edilerek tekrar gündeme alınacağını söyledi. Hollande, yasa taslağının hazırlanma sürecinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski başkanı Jean Paul Costa’nın deneyimlerinden yararlanılacağını ekledi.

Cumhubaşkanı Hollande ‘‘Costa ülkemizin en iyi hukukçularından biri. Onun hazırlayacağı metnin olası bütün spekülasyonları önleyebileceğine inanıyorum’’.

Hollande, “2012’de hazırlanan taslağın sonradan reddedilmesinin büyük bir rahatsızlık yarattığını biliyorum. Yeni tasarının anayasaya uyumu mutlaka sağlanmalı, zira ikinci kez reddedilmek Fransa için müthiş bir yenilgi olacak ve Ermeni meselesinin inkarı anlamına gelecektir’’ dedi. 

Ermenistan – Türkiye ilişkilerine arabulucuğa hazırız”

Fransa Cumhurbaşkanı Ermenistan-Türkiye ikili ilişkilerinin düzelmesi için öncülük yapmaya her zaman hazır olduklarını açıkladı.

Toplantıyı düzenleyen kurulun başkanı Murad Papazyan ise Hollande’la gurur duyduklarını söyleyerek, 2015 yılında Hollande’ın Ermenistan’ın yanında olduğunu ve 2016'da da 500 bin Ermeni Fransız vatandaşın kendisinin yanında olacağını söyledi.

Cesaret ödülü İHD İstanbul'a 

Aynı toplantıda teşkilatın her yıl verdiği cesaret ödülü de İHD İstanbul Şubesine verildi. Dernek adına ödülü alan Meral Çıldır, teşekkür konuşmasında “ödülün kendilerini insan haklarını savunma mücadelesinde teşvik edeceğini” söyledi.



Yazar Hakkında