Miskjian’ın yüz yıllık yürüyüşü

Araştırmacı gazeteci Dawn Anahid MacKeen, dedesi Stepan Miskjian’ın Soykırımdan kaçış hikâyesini konu alan bir kitap yayımladı.

‘The Hundred-Year Walk: An Armenian Odyssey’ (Yüz Yıllık Yürüyüş: Bir Ermeni’nin Zorlu Serüveni) isimli kitaptaki anlatılar, yazarın annesinin dedesiyle ilgili anlattıklarından ve dedesinin tuttuğu hatıra defterlerinden edindiği bilgilere dayanıyor. 

MacKeen, dedesi Miskjian’ın hikâyesini yıllarca annesinden dinliyor, ancak yaşadıklarının ayrıntılarına ancak onun günlüklerini okuduğunda ulaşıyor. Bu günlükte Miskjian sadece Soykırım sırasında yaşananları ve kaçış hikâyesini değil, savaştan önceki hayatı da anlatıyor; sadece acı geçmişin değil, döneminin de tanıklığını sunuyor.

Kitabın tanıtım bülteninde, tehcirle birlikte ailesinden ayrı düşen Miskjian’ın hayatta kalmasında, her zaman içerisinde taşıdığı umudun ve cesaretin önemi vurgulanıyor. Yanında biraz su ve tek bir altın parayla tehcir kafilesinden kaçmayı başaran Miskjian’ın zorlu serüveni, göç ettiği Amerika’ya uzanıyor ve yıllar sonra burada sonlanıyor.

Tekrarlayan geçmiş

MacKeen kitapla ilgili npr.org’dan Ari Shapiro’ya verdiği ve 14 Ocak 2016’da yayımlanan söyleşide Türkiye’den Suriye çöllerine uzanan bir rotada dedesinin yüzyıl önce bıraktığı ayak izlerini nasıl takip ettiğini anlatıyor. Kitabını tamamlamadan önce Miskjian’ın anlattığı toprakları görmek isteyen yazar, ziyaret ettiği bu coğrafyanın önüne çıkardığı zorlukların etkisiyle, dedesinin yaşadıklarını biraz olsun hayal edebilmiş. Ancak yine de MacKeen, Suriye topraklarını savaştan ve IŞİD işgalinden önce ziyaret ettiği için, dedesinin anlattığı cehennemin çok uzağında, huzurlu bir coğrafyayla karşılaşmış. MacKeen bu yolculukta dedesinin hayatını kurtaran Suriyeli kabilenin üyelerini de bulmuş. Kabilenin üyeleriyle iletişimini koparmayan yazar, son yıllarda Suriye’deki savaşın orada yaşayan insanları nasıl da bir dönemin tehcir kafilelerinin durumuna düşürdüğünü acıyla görmüş. Bir anlamda MacKeen’in kitabında anlattıkları farklı bir güncellik ve anlam kazanmış.

Kitabın basılı versiyonunun yanı sıra amazon.com adresli web sitesi üzerinden satın alınabilen elektronik versiyonu bulunuyor.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat



Yazar Hakkında