Tıbrevank ve Kalfayan, ‘eğitim kampüsü’ için ilk adımı attı

Toros Alcan, Kalfayan ve Tıbrevank okulları arasındaki bütünleşmeyle ilgili Agos'a konuştu.

Surp Haç Tıbrevank Lisesi yararına düzenlenecek Sevgi Sofrası (madağ) 31 Ocak Pazar günü yapıldı. Aynı zamanda okulun kuruluşunun 63. yılının da kutlanacağı madağ sofraları, Kumkapı Meryemana Kilisesi’ndeki ayinin ardından, Amira Bezciyan Salonu’nda kuruldu. Madağ öncesi Agos’u ziyaret eden Vakıf Başkanı Toros Alcan, gelişmeler hakkında bilgi verdi. Alcan’ın açıklamaları arasında en önemli gelişme ise Kalfayan Yetimhanesi Vakfı’na ait olan ve şu anda üzerinde okulun yatakhanesinin bulunduğu arsayla ilgili haber oldu. Burada inşa edilmesi planlanan ve içinde ortaokul, lise ve meslek okulu barındırması öngörülen kampüs için çalışmaların tamamlandığını söyleyen Alcan, izinler için başvurunun da yapıldığını belirtti. 

Tıbrevank’ta bütçe açığının 970 bin TL olduğunu belirten Vakıf Başkanı Toros Alcan, şöyle konuştu: “Geçen yıl açıkladığımız bütçe açığı 900 bin TL iken, bu yıl 970 bin TL oldu. Geçen yıla oranla giderlerimiz büyük oranda artmasına rağmen, bütçe açığındaki artışımız enflasyon oranıyla sınırlı kaldı. Çünkü kira gelirlerimiz arttı. Geçen yıl 170 bin TL olan gelirimiz, 500 bin TL’ye çıktı.”

Tıbravank’ın geleceğini şekillendirecek davalardan da bahseden Alcan, şöyle konuştu: “Önceki madağda açıkladığımız davalar temyiz aşamasında. Bulgurlu’da, üzerine viyadük yapılmış olan arsamızın kamulaştırma bedeli ve faizi, beklentilerimizin önemli bir kısmını oluşturuyor. Kampüs projemizin kaynağını buradan sağlayacağız. Fenerbahçe’de vakfımıza ait 12 buçuk daire var. Mahkeme, sekiz dairenin iadesine karar vermişti. Burada da Hazine, davayı temyiz etmiş durumda. Diğer dört buçuk dairenin ise satışı yapılmış, onların da tazmin edilmesi söz konusu. Tapuların iadesi yapıldığında aylık 25 bin dolar gibi bir kira beklentimiz olacak. Bu da bütçe olarak artıya geçmemiz anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu madağın, bütçe açığının kapanması için düzenlenen madağların sonuncusu olmasını ümit ediyoruz. Davaların bu yıl içinde sonuçlanmasını bekliyoruz. Avukatımız Ömer Kantik’in verdiği bilgilere göre, bu temyiz işlemi Mayıs veya Haziran ayında sonlanabilecek.”

Kalfayan ve Tıbrevank okulları arasındaki bütünleşmeden de bahseden Alcan, “Bütünleşmeden kaynaklı ne kadar tasarruf ettiğimizi, bu öğretim yılı sonlandığında göreceğiz. Şu an sadece mutfağımızı birleştirdik ve satın almamızı birlikte yapıyoruz. Bütünleşme ve ortak eğitim anlamında en önemli adım ise kampüs için gerekli başvuruların yapılması oldu” dedi.

Kategoriler

Toplum Okullar Dernekler



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.