Yassıada'da tek ağaç kalmadı

Büyük eleştirilere ve açılan yürütmeyi durdurma davasına rağmen Mayıs 2015’te imara açılan Yassıada’dan çekilen son görüntüler, adanın nasıl bir ağaç katliamına sahne olduğunu ortaya koyuyor.

Agos yazarı Levon Bağış’ın çektiği ve twitter üzerinden yayımladığı fotoğraf, adanın yeşil dokusunun tamamen ortadan kalktığını ve bir şantiyeye döndüğünü ortaya çıkardı. 

2009’da çıkarılan torba yasayla koruma mevzuatı dışına çıkarılan Yassıada’nın ismi, 2013’te “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilmişti. 1. derece doğal sit ve 3. derece arkeolojik sit alanı olan Yassıada ile 2. derece doğal sit ve 3. derece arkeolojik sit alanı olan Sivriada, kanunda yapılan düzenlemeyle, Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamından çıkarılarak arkeolojik katmanların mevzuat üzerinden korunması engellendi.

Mayıs 2015'te imara açıldıktan sonra tüm ağaçların kesildiği ve yeşil dokusu adeta yok edilen tarihi Yassıada'da 5 yıldızlı otel, konferans sergi salonları, cami yapılıyor. Adanın son fotoğrafını Levon Bağış uçaktan çekti ve twitter hesabında paylaştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, ‘demokrasi ve özgürlük adası’ olarak imara açılması için çalışmanın yürütüldüğü ada, Adalar Savunması, çevre örgütleri ve meslek odalarının yoğun itirazlarına rağmen imara açılmıştı.

Mimarlar Odası’nın açtığı yürütmeyi durdurma davası henüz sonlanmamışken inşaat başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOBB’a bağlı Gümrük ve Turizm AŞ’ye yatırım izni verdi ve 400 milyon doları bulacağı söylenen proje, MESA İnşaat Şirketi’ne devredildi. Projede otel, marina, kongre salonu ve otopark gibi yapılar yer alıyor.

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

Yassıada


Yazar Hakkında