Taksimspor ‘ecrimisil’den kurtuluyor

Feriköy’de bulunan ve Şişli Belediyesi tarafından Taksim Spor Kulübü’ne tahsis edilen arazinin ecrimisil bedeli sorunu için düğmeye basıldı.

Feriköy’de bulunan ve Şişli Belediyesi tarafından Taksim Spor Kulübü’ne tahsis edilen arazide ‘ecrimisil’ sorunu yaşanıyor. Kulübün, kullanımındaki saha ve yönetim binasının içinde bulunduğu arsayla ilgili kira bedeli olarak da nitelenebilecek olan ‘ecrimisil’ bedelini kulübün karşılaması mümkün değil. Uzun zamandır süren sorunun çözümü için girişimlerde bulunan Taksimsporlu yöneticiler, önemli mesafe kat etti. 

Kulübün başını 2004’ten bu yana ağrıtan sorunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla yapılan görüşmeler sayesinde çözüme yaklaşıldı. 2000 yılında dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün girişimiyle üst kullanım hakkı Taksim Spor Kulübü’ne verilen mülke, 2004-2006 arasında Hazine’den gelen ecrimisil tebligatı kulübe büyük bir şok yaşatmıştı. Tebligatta, arazinin Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kullanımında olması gereken bir Hazine arazisi olduğu, yasalara göre Taksim Spor Kulübü’nün işgalci olarak göründüğü ve Taksim Spor Kulübü’nün 90 bin TL civarında bir ecrimisil ödemekle yükümlü olduğu belirtiliyordu. Bunun üzerine, Taksimspor Yönetimi Şişli Belediyesi’ne başvurmuş fakat Belediye’nin arazinin sahibi olmaması nedeniyle konu bir süre askıda kalmıştı.

Fatura kabardı

2009’da gelen ikinci bir ecrimisil tebligatında Taksim Spor Kulübü’nden 500 bin TL civarında bir meblağ talep edildi. Bu aşamada kulüp harekete geçerek idari mahkemelere itiraz etti. İtiraz üzerine tespit için mahkeme tarafından bilirkişi tayin edildi. Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Faruk Nafiz Özak’a ulaşıp konuyu bildiren kulüp yönetimi, arazinin Hazine tarafından MEB’e, okul yapılması için tahsis edildiğini öğrendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, sorunun çözümü için kulübe ecrimisil tebligatına itiraz etmesini tavsiye etti. İtirazı yapan yönetim, ödemekle yükümlü olduğu rakamı beşte birine düşürmeyi başardı, fakat 2009’dan sonra arazinin değerlenmesi üzerine kulübe 1 milyon 600 bin TL’lik bir bilanço çıkarıldı. Bunun üzerine Şişli Belediyesi, durumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) gündemine taşıdı. İBB buranın bir spor alanı olarak kullanılması yönünde bir meclis kararı aldı ve bunu MEB’e iletti. MEB’den gelen olumsuz yanıt üzerine, Taksimspor Yönetimi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a konuyu iletti ve Ankara’daki görüşmenin ardından, faturaya itiraz için İstanbul Defterdarlığı’na başvurdu. Sahaya tekrar bilirkişi atayan İstanbul Defterdarlığı, 1 milyon 600 bin TL’lik tutarı 900 bin TL’ye kadar indirdi. Taksim Spor Kulübü’nun bunu karşılayamayacağını bildirip yeniden itiraz etmesinin ardından, miktar mahkeme kararıyla 300 bin TL’ye kadar indirildi.

Kalıcı çözüm beklentisi

Kulüp Başkanı Garo Hamamcıoğlu’na Ankara ziyaretlerinde destek veren Aram Kuran, kalıcı çözüm için girişimlerini sürdürdüklerini kaydetti. Son ziyaretlerinde, Bakan Kılıç’ın, kulüp yöneticilerine bu arazinin tapusunun MEB’den Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilmesi için talepte bulunmalarını söylediğini belirten Kuran, “Bunun gerçekleşmesi halinde Bakanlık araziyi Taksimspor’un kullanımına tahsis edecek, böylece ecrimisil sorunu kalıcı bir şekilde çözülecek” dedi. Kesinleşmiş cezaların affa girmeyeceğini, bu yüzden 300 bin TL’lik kısmın ödenmesi gerektiğini söyleyen Kuran, “Şu anda iki bakanlık arasında mutabakatın sağlanmasını bekliyoruz. Son dönemde bu sorunumuz için milletvekili Markar Esayan bakanlıklar nezdinde takipçi oluyor” şeklinde konuştu. 

Kategoriler

Toplum Spor

Etiketler

Taksimspor


Yazar Hakkında