İdil’de kuşatmaya adım adım

Geçen haftadan beri askeri sevkiyat yapılan Şırnak’ın İdil ilçesinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. Öğretmenlere “seminer için başka şehirlere” gitmeleri yönünde mesajlar gönderildi. HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik “Bir haftadır operasyonların başlayacağını yapılan sevkiyatlardan anlamıştık. Dün akşam fiili olarak kuşatmayı başlatmış bulunuyorlar. Büyük ihtimalle bugün ya da Salı günü operasyon başlamış olacak” dedi.

Günlerdir askeri sevkiyat yapılan ve dün gece yarısı öğretmenlere görev yerleri yerine bir haftalık seminer için başka illere gitmeleri yönünde mesaj gönderilen Şırnak’ın İdil ilçesinde kuşatmanın fiilen başladığı bildirildi.

Diken.com.tr’nin haberine göre, Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde başlatılan operasyonlar öncesinde öğretmenlere bölgeyi terk etmeleri için gönderilen mesajların bir benzeri, uzun süredir sokağa çıkma yasağının beklendiği İdil’de görev yapan bin 200 öğretmene gönderilmişti.

Operasyonlar çok yakında başlayacak

Diken’den Tunca Öğreten’in ulaştığı HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik, Cizre’den ayrılan ailelere yardım yollayan Rojava Derneği’ne ait kamyonun ilçeye sokulmadığını söyledi.

Birlik, sözlerine şöyle devam etti: “Bir haftadır operasyonların başlayacağını yapılan sevkiyatlardan anlamıştık. Bu akşam da (dün akşam) fiili olarak kuşatmayı başlatmış bulunuyorlar. Büyük ihtimalle bugün ya da Salı günü operasyon başlamış olacak.”

Henüz bir çatışmanın başlamadığını bildiren Birlik, “Asker ve özel harekatçıların boşaltılan okullara yerleştirildiğini öğrenmiştik. Bugün de bazı ailelerin ilçeyi terk ettiğini duyduk. Zaten ilçeye giriş çıkışları da kapadılar” diye konuştu.

Okullar askeri üs mü oluyor?

Öte yandan Cumhuriyet’ten Mahmut Oral’ın haberine göre de mesaj gönderilen öğretmenlerin ilçeye gelmeyip verilen adrese gittikleri belirtiliyor. İdil’de günlerdir sokağa çıkma yasağı ilan edileceği konuşulurken, ilçeye son birkaç gün içerisinde çok sayıda takviye ekibin gelip, okullara yerleştikleri belirtiliyor. İdil’de bu hafta çok sayıda TIR ile mühimmat, yatak, jeneratör getirilerek Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okullarına taşındı.

İdil ve Cizreliler Erzurum ve Rize’ye

Öğretmenlere yapılan “haftalık seminer” tebliğinde ilginç bir detay göze çarptı. Nüfus kayıtları Cizre ve İdil olan öğretmenlerin büyük kısmının Rize ve Erzurum’a gönderildiği öğrenildi. Şırnak Eğitim Sen’den bir yetkili mesajın önceki gece 23.30’da geldiğini ve öğretmenlere 24 saat süre verildiğini söyledi.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında