Yerevan'daki Teknoloji Merkezi artık İstanbul’a daha yakın

Yerevan’da faaliyet gösteren dünyaca tanınmış bir teknoloji merkezi olan TUMO, İstanbul’da bir tanıtım etkinliği düzenleyecek. İstanbul Ermeni okullarına yönelik bu tanıtım etkinliğini tertipleyen gönüllüler aynı zamanda İstanbul Ermeni okullarından 12 öğrenciyi, TUMO'nun yaz kampına göndermeyi planlıyor.

Yerevan'daki TUMO Yaratıcı Teknoloji Merkezi'nin genel müdürü ve Simonian Eğitim Vakfı’nın CEO’su Marie Lou Papazian, TUMO Yaz Kampı’nın tanıtımını yapmak üzere 26 Şubat’ta İstanbul’da olacak. Feriköy Surp Vartanants Kilisesi Nazar Şirinoğu Salonu’nda yapılacak olan tanıtım toplantısında, merkezde verilen teknoloji eğitimi ve yaz programının ayrıntıları anlatılacak. Ermeni iş adamı Sam Simonian tarafından kurulan ve adını merkezin önünde yer alan Hovhannes Tumanyan parkından alan TUMO, verdiği teknolojik eğitimin yanı sıra Ermenistan ile diaspora arasında kurduğu bağ açısından da büyük önem taşıyor. Yerevan’da 12-18 yaş arası gençlere ücretsiz eğitim veren kurum, yaz kamplarına dünyanın birçok ülkesinden öğrenci kabul ediyor. 

Etkinliğin düzenlenmesinde önemli pay sahibi olan genç girişimci Kamer Toker, projenin oluşum sürecini şöyle anlattı: “San Francisco’nun ünlü Silikon Vadisi’nde büyük teknoloji firmalarının danışmanlığını yapan Benjamin Toker’le, Türkiye ile Ermenistan arasında ne gibi ortak çalışmalar yapabileceğimizi sürekli olarak konuşuyoruz. Türkiye’de TUMO gibi bir merkez kurmak da planlarımız arasında. Bu yaz Ermenistan’a çocuklarımızı göndererek sürecin ilk adımlarını atabileceğimizi düşündük. TUMO yetkilileri de bize 'know how' anlamında destek vermeye sıcak bakıyor. Ekim ayında Müron Orhnutyun için Ermenistan’a gittiğimizde merkezle iletişime geçtik ve Papazian’ın ziyaretini organize ettik.”

Geleceğin mesleği kod yazarlığı

TUMO’nun, Ermeni olması ve Ermenice bilmesi şartı olmadan dünyanın her yerinden öğrenci kabul ettiğini söyleyen Toker, yaz kampına, İstanbul’daki Ermeni liselerinden ikişer öğrenci göndermek istediklerini belirtti: “TUMO’yla ilişkilerimizi başlatmak için yaz kampına başta cemaat okullarımızdan olmak üzere İstanbul’dan en az 10 öğrenciyi göndermek istiyoruz. 10 öğrenciyi sponsorlar aracılığıyla göndereceğiz. Ücretini ödeyerek gitmek isteyenler de var. Çocuklar 3D, animasyon ve web tasarımı gibi programlar seçerek, ‘yaratıcı bilgisayar teknolojileri’ konusunda çok işlerine yarayacak bilgilerle dönecekler. Geleceğin okur yazarlığı kod bilmekten geçiyor; artık oyun oynamak, teknoloji tüketmek değil, teknoloji üretmek gerekiyor. TUMO’ya giden çocuklar, kültürlerini tanıma fırsatı bulacak. Ermenistan’ın yokluklar ülkesi olduğu şeklindeki olumsuz algı açısından da ezber bozan bir deneyim olacak. Anne-babalar için de çocuklarının gelecekte para kazanabileceği bir mesleğe yatırım niteliğinde.”



Yazar Hakkında