Suriye'de El Nusra ve IŞİD'siz 'ateşkes' anlaşması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya’nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde "şiddetin durdurulması" konusunda uzlaştıklarını açıkladı. Anlaşmada El Nusra ve IŞİD yok.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) zirvesinde, Suriye çapında bir hafta içinde devreye girecek bir ateşkes üzerinde anlaşıldığını söyledi.

Kerry ateşkesin IŞİD ve Nusra Cephesi'ni kapsamayacağını söyledi. Grubun tüm üyeleri anlaşma metnine imza attı.

Kerry, açıklamasını yaparken Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve BM Suriye Büyükelçisi Stefan de Mistura yanında yer aldı.

Anlaşmaya göre grubun tüm üyeleri, insani yardımın tedariki amacıyla, sahadaki güçlerin BM ile koordinasyon içinde çalışmaları için tüm nüfuzlarını kullanacak.

Kerry, "Elimizde sadece kağıda dökülmüş kelimeler var. Gelecek birkaç gün içerisindeyse sahada gelişmeler görmek istiyoruz" dedi.

Kerry, ülkelerin insani yardımın artırılması ve tedarikinin hızlanması konusunda da anlaşıldığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, insani yardım tedariğinin bu hafta başlayacağını ve ilk olarak en acil yerler olarak belirlenen Der Zor, Fuaya, Kefraya, Şam’ın bazı kırsal bölgeleri, Madaya, Muhammediya ve Kafra Batna’ya gönderileceğini söyledi.

‘Esad ile çözüm olmaz’

Esad’ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye’de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydeden Kerry, “Biz bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ihtilafa dahil olan belli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir” dedi.

Lavrov: Rusya'nın hava operasyonları sürecek

Lavrov, Rus güçlerinin IŞİD ve Nusra Cephesi’ne yönelik hava saldırılarının süreceğini söyledi.

Kerry de Lavrov da Suriye yönetimi ve muahlifler arasındaki barış görüşmelerinin en yakın zamanda yeniden başlaması gerektiğini de belirtti.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmeleri bu ayın başında başlamış, bir kaç gün sonra sona ermişti.

Aynı dönemde Suriye, Rusya'nın hava desteğiyle Halep'in kuzeyinde büyük bir askeri operasyon başlattı.

BBC: Üzerine yazıldığı kağıt kadar değeri yok

BBC Türkçe’nin haberine göre ise BBC diplomasi muhabiri Lyse Doucet,"İmzalanan ateşkes anlaşmasında büyük boşluklar var. Konuştuğumuz bazı diplomatlar anlaşmanın, üzerine yazıldığı kağıt kadar dahi değeri olmadığını söylüyor. Rusya'nın Halep'te bombaladığı ve 'terörist örgütler' olarak tanımladığı gruplar ateşkese dahil değil” diyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında