Şişli Cinayetiyle ilgili Ermenistan'dan açıklama

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan, Şişli’de işlenen cinayetle ilgili bir açıklama yaptı.

Hagop Yakup Demirci ve Seta Ayda Demirci’nin 6 Şubat Cumartesi günü Şişli Cumhuriyet Caddesi’ndeki evlerinde saldırıya uğraması olayında zanlılar belirlendi. Çoğunluğu Ermenistanlı olan örgütle ilgili Ermenistan Dışişleri açıklama yaptı. 

Tigran Balayan açıklamasında, ‘‘İlk bilgilere göre tutuklular arasında Ermenistan vatandaşları bulunmaktadır. Diplomatik ilişkilerimiz olmadığı için konsolosluk yardımı sağlama imkanları sınırlıdır’’ dedi.

Ölüm sebebi belli değil

Agos’a yaptığı açıklamada cinayetin detaylarının henüz netleşmediğini belirten Demirci Ailesi’nin akrabası, ölüm sebebinin Adli Tıp’ta yapılacak 1,5 aylık inceleme sonucu ortaya çıkacağını söyledi: “Cenazeyi saldırıdan bir gün sonra hastanenin morgundan teslim aldım. Ne polis ne de başkası ölüm sebebini söylüyor. Adli Tıp’ta yapılacak incelemenin ardından cinayet sebebini öğrenebileceğiz ancak bu da 1.5 ay sürecek.”

Hagop Yakup Demirci hayatını kaybederken, saldırıdan hafif yaralı olarak kurtulan Seta Ayda Demirci, olay günü kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi’nde tedbir amaçlı tedavi edildikten sonra taburcu edilerek yeğeninin yanına gönderildi.

Cenaze töreni

Hagop Yakup Demirci’nin cenaze töreni, 10 Şubat Çarşamba günü Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde düzenlendi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından Demirci’nin naaşı Şişli’deki Ermeni mezarlığına defnedildi.

Zanlılar

Olayın zanlıları olduğu belirtilen sekiz kişi 9 Şubat’ta yakalandı. Saldırıyla ilgili sekiz kişi gözaltına alınmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Harbiye’de işlenen cinayet ve hırsızlık suçlarının zanlılarının Ermenistanlı oldukları belirtildi. Sekiz zanlı, Gürcistan üzerinden Ermenistan’a kaçmak üzereyken Trabzon’da yakalandı. Gözaltına alınanların kimlikleri de açıklandı. Harbiye’de işlenen hırsızlık ve cinayet suçunda adı geçen Artur A., Serge M., Aram H., Marinna E., Kristine M., Linda B., Nargız M. ve Armına M., sorgularının ardından gözaltına alındı.

Başsavcılık açıklaması 

Hagop Yakup Demirci cinayetiyle ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı da bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, İstanbul Şişli İnönü Mahallesi’nde oturan Hagop Yakup Demirci’nin, 6 Şubat’ta domuz bağı yöntemiyle öldürüldüğü, eşi Seta Ayda Demirci’nin de yaralandığı yönünde haberlerin çıktığı  anımsatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda olayla ilgili 9 Şubat’ta Trabzon’daki bir adrese operasyon düzenlendiği belirtilen açıklamada, adresten araçla ayrılan iki kişinin takip edilerek yakalandığı kaydedildi.

Ardından aynı eve giren polislerce olayla ilgisi olduğu değerlendirilen altı kişinin daha gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, Ermenistan uyruklu beşi kadın sekiz kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Açıklamada, zanlıların İstanbul Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerine teslim edilerek İstanbul’a gönderildiğine işaret edildi. Zanlılarla birlikte Hagop Yakup Demirci’ye ait kol saati ile 10 bin doların ele geçirildiği belirtilen açıklamada, şüphelilerin yakalandığı evin suç tarihinden iki gün önce gözaltına alınan kişilerden biri tarafından emlakçı aracılığıyla kiralandığının tespit edildiği vurgulandı.

Garo Paylan’dan açıklama

HDP Milletvekili Garo Paylan, zanlıların Ermenistanlı olduklarını teyit ederken, Demirci çiftinin domuz bağıyla bağlandığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi: “Domuz bağıyla değil, sıradan bir iple elleri ve ayakları bağlanmış, ağızları bantlanmış. Toplum olarak Ermenistanlılar konusunu ele almalıyız. Hırsızlık, fuhuş ve uyuşturucu gibi suçlara bulaşıyorlar, toplum olarak bir araya gelmeli, bu konuyu konuşmalıyız.”

Kategoriler

Güncel Türkiye


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.