Cizre’de üç bodrumda kaç kişi öldürüldü?

Cizre’de 14 Aralık’tan beri devam eden sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarda üç binada en az 75 kişinin öldüğü iddia edildi. Sağlıklı bilgi almanın mümkün olmadığı ilçede operasyonların bittiği açıklandı ancak sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Türkiye günlerdir sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların sürdüğü Şırnak’ın Cizre ilçesindeki üç binayı ve o binaların içindeki cesetler, yaralılar ve sağ kalan insanları konuşuyor. Binalara defalarca ambulans gönderdiğini öne süren hükümet, oralarda yaralıların olmadığını iddia ediyor. HDP’liler ise yaralıları almaya gönderilen ambulansların, çatışma mizanseni yaratılarak, gönderilmiş gibi yapılıp, geri çağrıldığını söylüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Oral’ın haberi ne göre Cizre’de 31 cenaze daha hastaneye götürüldü. Cumhuriyet gazetesi Diyarbakır temsilcisi Mahmut Oral’ın haberi şöyle:

1. Bodrum

“İlk bina 23 Ocak günü gündeme oturdu. O gün binaya atılan tank ve top atışlarında yaralananlar oldu. Binadaki 31 kişi, bodrum katına sığındı. Devam eden top atışları yüzünden binanın katları da birer birer çöktü ve artık enkazın altında kalanlar dışarı çıkamaz oldu. Geçen süre içinde bina içindekilerle kurulan iletişimde, o binada bulunanlardan en az 7 kişi hastaneye ulaşamadıklarından, kan kaybından ya da kangren olarak yaşamını yitirdiği bilgisi alındı. Geri kalanlardan 15’inin de yaralı olduğu biliniyordu. Sadece 7 kişinin sağlıklı olduğuna dair bilgiler vardı. Bina ile en son iletişim, 31 Ocak günü sağlanmıştı.

2. Bodrum

Cizre’de konuşulan ikinci bina ise 4 Şubat günü, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un bazı televizyon kanallarına telefonla yayına bağlanıp, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ile de temas kurmasıyla ortaya çıktı. Tunç, Bostancı sokağının yakınındaki Narin sokakta olan söz konusu binada, 62 kişinin bulunduğunu belirtiyordu. Tunç’un aktardığına göre bu binadaki 62 kişiden 9’u yapılan tank ve top atışları nedeniyle binada çıkan yangının, sığındıkları bodrum katına sıçraması nedeniyle yanarak yaşamını yitirdi. TRT bu bina ile ilgili olarak 7 Şubat gecesi, saat 23.00 sıralarında flaş bir haber vererek “60 terörist öldürüldü” dedi. Ancak erkesi gün sayı tartışma yaratınca farklı bilgiler ortaya atıldı. Yandaş medya 30, Şırnak Valiliği 10 kişinin öldüğünü belirtti. Başbakan Davutoğlu ise Şırnak Valiliği’nin açıklamasının esas alınmasını istedi. Önceki gün ve dün bu bina ile birinci binanın bulunduğu alandan, en az 39 kişiye ait, çoğunluğu yanmış ve vücut bütünlüğü bozulmuş ceset alındı.

3. Bodrum

Cizre’deki üçüncü bodrum ise önceki gün ortaya çıktı. Yeni bodrum, HDP Milas eski İlçe Eşbaşkanı Derya Koç’un, Nusaybin’de, kendisinden haber almak için başlatılan nöbet eyleminde bekleyen babası Kemal Koç’u aramasıyla ortaya çıktı. Baba Koç, kızı Derya’nın kendisine Sur Mahallesi Kerem Otel’in yakınlarındaki bir binanın bodrumunda bulunduklarını söyledi. Üçüncü eve dün öğleden sonra cenaze nakil araçları istendi. Bir süre sonra araçlar 31 kişinin cenazesini devlet hastanesine götürdü.

İçişleri Bakanı Efkan Ala operasyonların sona erdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: 'Cizre’de operasyonlar sona erdi çok başarılı bir biçimde. Sokağa çıkma yasakları bir müddet daha Silopi’de olduğu gibi devam ettirilecek' dedi." 



Yazar Hakkında