Edgar’ı görmek için pamuk eller takibe

Ermenistanlı illüstratör Edgar, bilinen ismiyle Edgar Artis, eserlerinin, yedi milyon takipçisi bulunan bir facebook sayfasında sergilenmesiyle, adını tüm dünyaya duyurdu.

Henüz 21 yaşında olan Edgar, özellikle moda tasarımı alanındaki çizimleriyle beğeni topluyor. Tasarımlarında soğan kabuğundan peynire, mimari yapılardan kibrit çöpüne, farklı malzemeleri bir araya getiren Edgar’a çizim tutkusunu sorduk.

Edgar, çizim yapmaya çocuk yaşta başladığını belirtiyor: “Çizmeyi henüz çok küçükken, kendi kendime öğrendim. Kendimi bildim bileli çizim yapıyorum diyebilirim. Henüz çocukken, çizimi çok sevmiştim, büyüdükçe moda tasarımının en büyük tutkum olduğunu fark ettim ve kendi koleksiyonumu oluşturma hayali kurmaya başladım.” Çalışmalarında çocuksu ve oyunbaz tavrını koruyan sanatçı, kivi kabuklarından ya da gül yapraklarından gece elbiseleri; boşluk ile doluluk, renk ile ışık arasındaki ilişkilerin zekice işlendiği tasarımlar yaratıyor. Nesneleri ve figürleri farklı şekillerde görmemizi sağlıyor.

Bu tasarımların giyilebilir ürünlere dönüşüp dönüşemeyeceği ise merak konusu. Ancak çiğ dana etinden yapılmış elbisesiyle 2010 MTV Video Müzik Ödülleri’nde boy gösteren bir Lady Gaga örneği varken, Edgar’ın tasarımlarını gerçek hayatta görmeyi hayal etmek güç değil.

Günümüzde illüstrasyonun popülerleşmesine de değinen genç çizer, bunun, yaratıcılıkla doğru orantılı olduğu görüşünde: “İllüstrasyonun bu kadar popülerleşeceğini tahmin etmiyordum. Bu işin yaratıcılıkla ciddi bir bağı var ama tüm dünyada bu denli rağbet görmesi, pek çokları gibi benim için de büyük bir sürpriz oldu.”

Henüz ne kişisel, ne de karma bir sergide yer alan Edgar, sosyal medyadaki paylaşımlarla ismini daha çok duyurduğunu ve bu vesileyle ileride sergiler açacağını söylüyor. Fotoğraf paylaşım sitesi instagram’da da onbinlerce takipçisi bulunan illüstratör, bu sayı 100 bine ulaşana dek kendi fotoğrafını kimseyle paylaşmama kararı aldığını belirtiyor. Böylece bizi, gizemli bir sanatçı portresiyle baş başa bırakıyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Resim

Etiketler

Edgar Artis


Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.