Papa Francis ve Patrik Kirill'den 'diyalog' çağrısı

Küba’nın başkenti Havana’da geçtiğimiz Cuma, 962 yıl sonra ilk defa bir Papa ile Rus Ortodoks Kilisesi Patriği bir araya geldi ve ortak bildiriye imza attı.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis ile Rus Ortodoks Kilisesi lideri Kirill, 12 Şubat cuma günü Havana’daki Jose Marti Havalimanı’nda 2 saat süren bir görüşme yaptı. Papa Francesco’nun Patrik Kirill ile kucaklaşırken “Kardeşim! Sonunda!” dediği duyuldu. Patrik Kirill de, basının önündeki bu ilk karşılaşmada “Artık her şey daha kolay olacak” dedi.

Basına kapalı olarak devam eden görüşmenin ardından iki dini lider bir açıklama yaparak ortak bildiriyi imzaladı. 

30 maddelik ortak bildiride Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki Hristiyanların maruz kaldıkları baskılar, dinler arası diyalog ve inanç özgürlüğü, göç krizi, aile ve evlilik gibi temalarda mesajlar verildi. 

Taraflara ‘müzakere’ çağrısı 

Hristiyanlığın doğduğu topraklarda bugün Hristiyanların ve diğer bazı dini cemaatlerin yerlerinden edildiği, “kiliselerin barbarca tahrip edilip yağmalandığı” belirtildi ve “Uluslararası toplumu, Hristiyanların Orta Doğu’dan atılmasını önlemek için acilen harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi. “İç savaş, kaos ve terör şiddetinin kurbanı haline gelen diğer dini geleneklerin mensuplarının yaşadığı acılara” da vurgu yapıldı.

Terörü bitirmek için ortak hareket edilmesi çağrısı yapıldı ve “Çatışmalara dâhil olan tüm taraflar müzakere masasında yer almalı” denildi.

Göç kriziyle ilgili olarak, “Zengin ülkelerin kapısını çalan milyonlarca göçmen ve sığınmacının kaderine karşı kayıtsız kalamayız. Bazı gelişmiş ülkelerdeki acımasız tüketim kültürü gezegenimizin kaynaklarını yavaş yavaş tüketiyor. Maddi varlıkların dağılımındaki gittikçe artan eşitsizlik, uluslararası düzenin adaletsiz olduğu hissini güçlendiriyor” ifadeleri kullanıldı.

'Avrupa, Hristiyan köklerine bağlı kalmalı'

Avrupa’daki entegrasyon süreci hakkındaysa “Diğer dinlerin bizim medeniyetine katkı sağlamasına açık olmakla birlikte, Avrupa’nın Hristiyan köklerine bağlı kalması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ortak bildiride ayrıca aile teması altında, evliliğin “bir erkek ile bir kadın arasında” gerçekleşen bir eylem olduğu vurgulandı ve “Başka türden birlikte yaşama şekillerinin bu birlikle aynı seviyeye getirilmesinden üzüntü duyuyoruz” denildi. Kürtaj ve ötenazi konularında da “yaşam hakkına saygı” çağrısı yapılarak ortak duruş sergilendi.

 

 

Kategoriler

Kilise Güncel Dünya



Yazar Hakkında