Cerattepe'de yine polis müdahalesi: 6 kişi gözaltında

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde yapılmak istenen karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Bekleyişin ikinci gününde polis yine gazla müdahale etti. 6 kişi gözaltında.

Cengiz Holding’in maden yapmak istediği ve ÇED kararı iptal edilmiş olan Cerattepe'de mücadele devam ediyor. Nöbetin ikinci gecesini Artvinliler ateş yakarak yaylada geçirirken, bölgeye takviye olarak çok sayıda polis ve asker gönderildi.

Bölge halkı için sabah gazlı polis müdahalesiyle başladı. Aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’ın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltı işlemleri için karakola götürülen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, Agos’a yaptığı açıklamada ’Çok gaz sıktılar, ama mücadele devam ediyor. Merkezde milletvekilimiz valinin kapısından oturma eyleminde. Trafik durmuş durumda. şehirde de mücadele devam ediyor’ dedi.  

Artvin'e 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkiinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarını geçirmesine izin vermeyen vatandaşlara polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulunmuştı. Geceyi yayla yolunda ateş yakarak geçiren Artvinliler, çimenlerin üzerinde uyudu. 

Polis ekipleri de çekici yardımıyla yolu kapatmak için bırakılan otomobilleri kenara çekti. Yolu kapatan kamyonlar ise büyük bir vinç yardımıyla kaldırıldı.  Polisin araçları çekmeye çalışmasıyla başlayan müdahalede her yer yine gaza boğuldu.  Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine vatandaşlar yaklaşık 300 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak barikatın arkasındaki bekleyişini sürdürüyor.


















Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.


Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.





Vekilden oturma eylemi 

Cerattepe'de hukuken maden işletmesi için hiçbir hukuki yol kalmayınca ortaya yeni bir ÇED raporu çıkarıldığını belirten avukat Bedrettin Kalın bu rapor hakkında 8 aydır yürütmeyi durdurma kararı verilmediği bu durumda önceki durdurma kararının geçerli olduğunu belirtti. Halen olay yerinde bulunan Kalın, bin 700 metrede bir metre karda direnişe devam ettiklerini söyledi. CNN Türk yayınında konuşan Kalın, mahkemenin bir-iki ay içerisinde keşif yapacağını ve bu olana kadar bölgeye girilmemesini istediğini, o zamana kadar maden şirketi girer ağaç keserse keşfin anlamının kalmayacağını söyledi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da bu sabah Artvin Valiliği önünde oturma eylemine başladı. 

Valilikten Cerattepe açıklaması

Artvin Valiliği, dün polis müdahalesiyle ilgili bir açıklama yapmıştı:

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşlarımızın ve hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere, kolluk güçlerimizin refakatinde bir çalışma yürütülmüştür. Vatandaşlarımız şundan emin olmalıdır ki, valiliğimizce hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği gibi, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edilmektedir. Yine bugün bazı internet siteleri, haber portalları ile bazı sosyal medya hesaplarında yer alan Artvin Milletvekili Sn Uğur Bayraktutan tarafından açıklandığı ve Sayın İçişleri Bakanımız Efkan Ala’ya izafeten söylemlendirilen, ’Vurun Geçin’ gibi bir tabir ya da talimat asla Valiliğimize iletilmemiştir ve yalandır. Vatandaşlarımızın kamu düzenini bozacak herhangi bir hususa meydan vermeyeceklerini bilmekle beraber, sağduyulu bir yaklaşım içinde bulunmaları hassaten önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında