Tarihi okulun arazisinde butik otel

Yenikapı Surp Tateos Partoğomeos Kilisesi Vakfı, uzun yıllar önce kapanan Hayganuşyan Okulu’nun bulunduğu araziyi 25 yıllığına kiraya verdi.

Yenikapı Surp Tateos Partoğomeos Kilisesi Vakfı, uzun yıllar önce kapanan Hayganuşyan Okulu’nun bulunduğu araziyi kiraya verdi. Geçen yıl Haziran ayında BRF Uluslar Arası Taşımacılık ve Dış Ticaret Limited Şirketi’yle sözleşme imzalayan vakıf, projenin Anıtlar Kurulu’ndan geçip başlamasını bekliyor. Yenikapı Surp Tateos Partoğomeos Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Karaman ve projenin mimarı Yusuf Sertkaya, 25 yıl boyunca ‘yap-işlet-devret’ modeli çerçevesinde kiralanan bina hakkında Agos’a açıklamalarda bulundu. 

‘Yıllık vakfın kasasına 180 bin TL girecek’

Tarihi yapı olduğundan dolayı mimarisi bozulmadan üç parsellik alana yapılacak olan butik otel, üç katlı ve 35 odalı olacak. İzin süresi bir yıl, inşaat süresi üç yıl olmak üzere, yapının toplam dört yılda tamamlanacağını belirten Vakıf Başkanı Murat Karaman, projeden umutlu.

Projenin tamamlanmasıyla, vakfa yılda 180 bin TL kazandıracağını belirten Karaman, her yıl düzenli olarak kira artışı olacağını ve kasaya giren bu parayla ihtiyacı olan vakıflara yardım edileceğini söyledi.

‘Proje rölöve sürecinde’

Mimar Yusuf Sertkaya ise şu bilgileri paylaştı: “Projenin kısa sürede Anıtlar Kurulu’ndan geçmesini bekliyoruz. Çizimlerimiz hazır. Tarihi bir yapı olduğundan, aslına uygun olması gerekiyor. Proje rölöve sürecinde, izinler tamamlandıktan sonra inşaata başlayacağız. Üç parsel, 300 metrekarelik alana yapılacak olan proje çerçevesinde üç yılın sonunda üç katlı, 30 odalı bir butik otel inşa edeceğiz.”

Tarihi belgelerde Hayganuşyan Okulu

Yenikapı’daki Ermeni okullarının kuruluş tarihlerine dair net bilgiler bulunmasa da, 19. yüzyıldan önce de burada Ermenilere ait eğitim kurumları olduğu tahmin ediliyor. 1880’de, Arakelots Okulu’nda 54, Hayganuşyan Okulu’nda ise 87 öğrenci bulunuyordu. İstanbul Ermeni Patrikliği Tedrisat Komisyonu’nun 1 Ocak 1907 tarihli envanterinde ise, iki okula ilişkin veriler bir arada sunulmuş: Sekizi erkek, dördü kadın, toplam 12 öğretmen; 42’si kız, 45’i erkek, toplam 87 anaokulu öğrencisi; 107’si kız, 116’sı erkek, toplam 223 ilkokul öğrencisi. Bu okulların sonraki yıllardaki akıbeti hakkında ise bilgi bulunmuyor.

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.