“Ön yargılı olmamak gerekiyor”

Şişli’deki cinayet ve soygunla yeniden gündeme gelen Ermenistanlılar konusunda, Türkiye Ermeni toplumu çözüm üretmeye çalışıyor.

UYGAR GÜLTEKİN-F.GÖKHAN DİLER

VADİP Genel Sekreteri ve Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi Vakfı Başkanı Harutyun Şanlı ve Samatya Surp Kevork kilisesi Vakfı Onursal Başkanı Melkon Karaköse Agos’un sorularını yanıtladı. “Ön yargılı olmamak gerekiyor” diyen Şanlı, Ermenistan’ın çözüm politikaları geliştirmesi gerektiği görüşünde :

“Ermenistan’daki rejimin yarattığı alışkanlıklar burada zorluk yaşamalarına neden oluyor. İstanbul’daki yaşam koşulları daha zor. Başka çareleri olmadığı için bu yolla başvuruyorlar. Böyle şeylere tenezzül ediyorlar. Bunu kabul etmek zorundayız. Burada bir çözüm bulamıyoruz. Elbette herkesi aynı kefeyi koymamak gerekiyor. Ermenistanlıları kucaklamalıyız. Ön yargılı ve olumsuz olmamak gerekiyor. Hepsiyle ilgilenmek gerekiyor. Ermenistan Diaspora Bakanı Hıranuş Agopyan ile yaptığımız görüşmede de kendisine söyledim. Ermenistan’da geçimlerini sağlayamadıkları için Türkiye’ye gelmek zorunda kalıyorlar. Sadece İstanbul değil İstanbul dışında da Ermenistanlılar var ve onlar da sorunlar yaşıyor. Sayımız az olduğu için bu kadar konuşulur oluyor. 1915’ten beri dünyanın her yerine dağılmış bir milletiz. Suriye’de de Irak’ta da yaşananların en büyük çilesini az olduğu için Ermeniler yaşıyor. Tarihin bize getirdiği bir acı bu. Ermenistanlıların sorunlarına çözüm için Ermenistan devletinin çözüm politikaları geliştirmesi gerekiyor.”

Melkon Karaköse ise yapılan yardımların yetersiz olduğunu söylüyor:

“Ermenistan'daki ekonomik durum iyi olmadığı için zavallılar karın tokluğuna çalışıyorlar. Duyduğuma göre aylık aldıkları rakamlar 400-500 TL. Üç beş kuruş da artırabilirse Ermenistan'a gönderiyorlar. Mutlular mı bundan? Değiller. Tesadüfen bir Ermenistanlının evine gittim Kumkapı'da, ufacık bir odada beş kişi yatıyordu. Son yaşanan cinayet olayı hiç hoş bir olay değil tabii ki, ama bu bütün toplumlarda yaşanan bir şey. Bunu genelleyip Ermenistanlıların hepsini yargılamamak lazım. Ermenistan'dan gelen çocuklar için Hrant Dink Okulu açıldı. En azından eğitim sorunu bir süreliğine halloldu. Diğer sorunlarla bir şekilde toplumumuzun yardımıyla ilgilenilmeye çalışılıyor. Ama İstanbul'daki Ermeni toplumu kurumsal olarak Ermenistanlı göçmenlere yardım ulaştırmayı başaramadı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem