Taşnaklar'a 'Evet' hediyesi

Anayasa referandumunun ardından Ermenistan siyaseti yine hareketli. İktidar, Taşnak partisine hükümete bakanlık vermeye hazırlanıyor.

Ermenistan'da 6 Aralık'ta gerçekleşen Anayasa değişiklikleri referandumunda Ermenistan halkı değişikliklerin leyhine oy kullanmıştı. Referandum öncesi 5 Ekim'de Ermenistan Parlamentosu yeni anayasa önerisine onay vermişti. 10 Ekim'de ise ''Evet'' ve ''Hayır'' cepheleri Anayasa değişiklikleri için kampanyaya başlamışlardı. 

Daha önce hükümet karşıtı blogda yer alan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnakt Partisi) Anayasa değişikliklerine ''Evet'' kampanyasına katılarak Ermenistan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi (ECP) başkanı Serzh Sarkisyan'ın önerdiği Anayasa değişikliklerini desteklediğini ilan etmiş oldu. 

Artık o zamanlar halk arasında Taşnak Partisi'nin ECP ile koalisyon yapacağına dair söylentiler başladı. Taşnak Partisi ise bütün bu iddaları reddediyordu. Fakat Taşnak Partisi Erivan Büro temsilcisi Giro Manoyan Ocak'ta partinin iktidar koalisyonuna katılma konusunda cumhurbaşkanı ve iktidarda olan ECP başkanı Serzh Sarkisyan ile görüştüklerini belirtmişti.

Artık birkaç haftadır iktidar partisi ve Taşnak partisi işbirliği için ne yol seçeceklerine karar veremiyorlar. Tartışmalar, görüşmeler sürüyorken yeni oluşumda Taşnak Partisinin üstleneceği pozisyonlar halen tartışılmakta. Ermenistan medyası 16 Şubat'ta Taşnak Partisi ve ECP arasında koalisyon memorandumunun imzalanmasını aktarıyordu. ''Lragir.am''in haberine göre koalisyan sonucu Ekonomi, Eğitim ve Bilim, Bölgesel İdare Bakanlığı, aynı zamanda Şirak ve Aragatsotn bölge yönetimleri Taşnaklara geçecek. Fakat imza atılmadı.

İmzalanmayan koalisyon memorandumu hakkında konuşan ECP grup başkanı Vahram Bağdasaryan bazı teknik detayların tartışıldığını belirtti. ''Azatutyun.am''e konuşan Bağdasaryan; ''Bugün, yarın...acele etmeyiniz, neden rahatsız oluyorsunuz? Teknik sorunlar var, onları konuşuyoruz. Her şeyden haberdar olacaksınız'' dedi.

Ermenistan'ı haftalardır heyecan içinde tutan bu durumun neden uzadığı belirsiz. Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ne kadar ''teknik sorunlar'' yüzünden anlaşmanın yapılamadığı belirtse, Taşnak Partisi ise birlikte Ermenistan'ın izleyeceği yol haritası üzerine müzakere yürüttüklerini söylese de, halk partilerin kendi aralarında pozisyon dağitımı konusunda anlaşmaya varamadıklarını konuşuyor.  



Yazar Hakkında