Cerattepe direnişinin 6. günü: Kadınlara polis saldırısı

Cerattepe direnişin 6. gününde, maden bölgesine çıkıp gözlem yapmak isteyen kadınlardan oluşan gruba polis yine saldırdı. Biri ağır 26 kişi yaralandı.

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla saat 11.00’de Otopark Meydanı’nda çoğunluğu kadın yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Cerattepe’ye doğru ‘Cengiz kaç kaç, kadınlar geliyor’ sloganlarıyla yürüyüşe geçen grup Hastane Kavşağı’na geldiğinde Çevik kuvvet ekipleri barikat oluşturarak grubun geçişine izin vermedi. 

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polis müdürlerine, “Sadece kadınlar polis araçlarına binerek Cerettepe’ye çıkmak istiyor. Müsaade edin” dedi. Polisin, “İçinizden birkaç temsilciyi götürelim” isteğine karşı çıkan Karahan, tüm kadınların maden bölgesine gitme isteğini tekrarladı. Hiç kimsenin yukarı çıkmasına izin verilmeyeceği bildirildi. Bu arada Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nün, yer tahsisi yapılmadan ağaç kesildiğine ilişkin yazısı da dağıtıldı.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Az önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da randevu talep ettik. Birkaç gün içinde cevap bekliyoruz. Biz harekete geçtiğimizde yüzlerce polisi buraya yığmayı başaranlar, bu kadar kadını yukarı götürmeyi beceremiyorlar mı? Biz oraya yürüyerek de çıkarız. Biz dağlarda yaşayan insanlarız” dedi. Gruptaki kadınlardan birinin megafonla polislere, “İçimizde astım hastaları var. Gaz sıkmayın ve farklı müdahalede bulunmayın” diye uyarı yaptı. 

Polis gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Ancak grubun önündeki kadınlar polis barikatını aşmak için yürümeye başlayınca, polis ekipleri önce kalkanlarla grubu dağıtmaya çalıştı. Bu sırada çok sayıda kadın ezilme tehlikesi atlattı. Bunun üzerine grubun arkasındaki erkekler de polise taş atmaya başladı. Polis de biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı. Ayrıca TOMA grubun üzerine tazyikli su ve gaz sıkıldı. Bazı polisler copla kadınlara vururken, grubun bir süre sonra yeniden toplanması üzerine polis daha fazla biber gazı sıkmaya başladı. Gazdan ve plastik mermilerden etkilenen çok sayıda kadın yakındaki Artvin Devlet Hastanesi acil servisine taşındı. Ambulanslarda da bazı göstericilere müdahale edildi.

Cengiz Holding’in projeleri 

Cerattepe’de halkın yoğun muhalefetiyle karşılaşan maden projesinin müellifi Cengiz Holding, aralarında Akkuyu nükleer santrali, 3. Havalimanı, Menge ve Atasu HES projeleri de dahil olmak üzere, enerji ve inşaat sektöründe tartışmalı pek çok projenin iştirakçilerinden. Mülksüzleştirme ağları ekibi tarafından yapılan ağ haritasına, Cengiz Holding’in üstlendiği projeler şöyle:

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında